De juiste prijs (van een kazerne) [UPDATE]

De kost voor de bouw en het onderhoud van de nieuwe brandweerkazerne lijkt een derde duurder te gaan worden dan wat het Mechelse stadsbestuur oorspronkelijk had ingeschat: geen 45, maar ongeveer 61 miljoen euro.

Schepen Backx bevestigde op de gemeenteraad van september dat het prijskaartje van de winnende bouwfirma Van Roey een stuk duurder uitvalt dan de initiële raming.

Of het totaalplaatje werkelijk op 61 miljoen euro ligt – zoals Karel Geys van de sp.a-oppositie tijdens de Mechelse gemeenteraad voorrekende – wou het stadsbestuur niet gezegd hebben. Wel bevestigde schepen van ruimtelijke ordening Chris Backx (N-VA) dat de jaarlijkse kost die het winnende bouwbedrijf Van Roey had ingediend een stuk hoger lag dan de oorspronkelijke raming van 1,5 miljoen per jaar.

dejuisteprijs
Volgens oppositielid Karel Geys (sp.a) gaat de nieuwe Mechelse brandweerkazerne 61 miljoen euro kosten aan het einde van de rit. Dit bedrag berekende hij door de jaarlijks gegunde kostprijs te vermenigvuldigen met de looptijd van 25 jaar. (Foto: ‘De Juiste Prijs’ via ProximusTV.be)

Dat jaarlijkse bedrag ligt ondertussen op 2,5 miljoen euro, aldus oppositielid Karel Geys, die dit getal naar eigen zeggen uit het verslag van het schepencollege van deze zomer had gehaald. Een cijfer dat inderdaad in lijn lag met de offerteprijzen van Van Roey die schepen Backx daarop vermeldde. Vermenigvuldigd met 25 komt Geys uit op een totaalsom van 61 miljoen euro.

De vermenigvuldiging van het jaarlijks bedrag met 25 is nodig omwille van het DBFM-contract dat Stad Mechelen sloot met Van Roey. Dankzij dit DBFM-contract – wat verwijst naar Design Build Finance Maintain – mag Van Roey de gebouwen, tegen die jaarlijkse vergoeding, 25 jaar lang beheren.

Burgemeester Bart Somers ging niet* mee in het verhaal van 61 miljoen en sloot de prijzendiscussie af met de cijfers: 29 miljoen euro voor het gebouw en 600.000 euro per jaar voor het onderhoud. Wat opnieuw een totaalplaatje van 45 miljoen euro oplevert. 

Was het nu 45 of 61?

Omdat we graag zeker zijn van onze zaak, hebben we dan maar zelf het verslag van dat vergaderpunt van het schepencollege over de gunning van het DBFM-contract opgevraagd.

We houden u op de hoogte.

* Somers verduidelijkte dat de Stad 61,5% van de totaalkost moet betalen. De rest wordt bijgedragen door de de Brandweer – hoeveel daarin nog door Mechelen wordt bekostigd, werd niet bevestigd tijdens de gemeenteraad.


UPDATE 14.09.2016: De totaalkost is 61 miljoen euro

De jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding is gelijk aan 2.424.815 euro. Vermenigvuldig je dit met 25 dan kom je inderdaad op 61 miljoen euro uit.

Het aandeel van de stad daarin bedraagt 61,5%, het aandeel van de brandweerzone Rivierenland is 38,5%. Maar dat is eigenlijk niet het volledige verhaal, want wat is het aandeel van Stad Mechelen in de brandweerzone Rivierenland?

24%, tipte journalist Sven Van Haezendonck ons via Twitter.

Een gedachte over “De juiste prijs (van een kazerne) [UPDATE]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s