bvba Koen Anciaux stond 3 jaar lang niet op mandatenlijst

Vergat schepen en OCMW-voorzitter Koen Anciaux 3 jaar lang dat hij zaakvoerder is van zijn eigen bvba? Zo lijkt het toch wanneer je de mandatenlijsten voor 2012, 2013 en 2014 raadpleegt. Nergens staat de naam van zijn bvba vermeld.

Over het waarom wou Anciaux niet veel kwijt: “Het Rekenhof kent de reden.” Maar bij het Rekenhof valt men uit de lucht…

Koen Anciaux (Open Vld) vermeldde dit jaar voor het eerst dat hij er in 2015 nog een firma op nahield. Vreemd, want volgens de oprichtingsakte van datzelfde bedrijf is hij er al sinds 2012 de zaakvoerder* van.

zaakvoerder
Fragment uit de oprichtingsakte van de bvba Hikan. De akte werd op 23 januari 2012 bij de Rechtbank van Koophandel in Mechelen ingediend.

Het lijkt erop dat Koen Anciaux verzuimde om zijn mandaat als zaakvoerder van zijn eigen bvba voor de jaren 2012, 2013 én 2014 bij het Rekenhof in te dienen. Openbare gezagsdragers zijn hiertoe nochtans verplicht sinds 2005.

waarommandatenlijst
Fragment uit het vademecum voor het indienen van een mandatenlijst en een vermogensaangifte.

De precieze reden waarom Anciaux dit mandaat pas dit jaar voor het eerst liet publiceren in de mandatenlijst in het Belgisch Staatsblad is bij het Rekenhof gekend, beweert de schepen. Maar meer woorden wil hij er niet over kwijt, als we hem er op Twitter over aanspreken.

twitter
Waarom vermeldde Anciaux zijn bvba 3 jaar lang niet in de mandatenlijst? Het (kies)publiek mag het niet weten.

Rekenhof weet van niets

Op zoek naar meer transparantie kloppen we dan maar zelf aan bij het Rekenhof. Vreemd genoeg weet niemand daar waarover Anciaux het heeft… “Wel kan je als burger steeds een verzoekschrift indienen ter correctie van een mandatenlijst, waarna het Rekenhof dit verder controleert”, krijgen we nog mee als suggestie.

Met zijn bvba kan Anciaux onder meer adviezen geven aan bedrijven, onderzoeksinstellingen of overheden, onroerend vermogen beheren of deelnemen aan andere vennootschappen of ondernemingen.

* In zijn mandaataangifte aan het Rekenhof voor 2015 noemde Anciaux zich trouwens ‘gedelegeerd bestuurder’ van de ‘Hikan NV’, maar dat moet dus ‘zaakvoerder’ van de ‘Hikan bvba’ zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s