Wanneer streamt Mechelen haar gemeenteraad? #dtv

Een discussie in de gemeenteraad opnemen? Verboden. Een standpunt in de gemeenteraad filmen? Verboden. Nu Stad Mechelen inzet op Het Nieuwe Werken voor haar eigen personeel, valt hopelijk ook de gemeenteraad binnenkort van thuis uit te bekijken. Aan de prijs kan het niet liggen.

Voor amper 2.200 euro per jaar kom je als gemeenteraad bij elke inwoner van je stad binnen op tablet, smartphone of pc. Da’s althans de luttele som die de stad Kortrijk nodig heeft om haar gemeenteraden te streamen.

Kortrijk scoort hoog op vlak van digitale dienstverlening. Geen toeval wellicht, want met burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft de West-Vlaamse centrumstad een digitale believer aan het roer staan. Een burgemeester waar onze burgervader bovendien erg naar opkijkt, kon je onlangs lezen in het dubbelinterview van Bart Somers met Daniël Termont in De Standaard (10 september 2016). Om maar te zeggen: onze cijfers komen uit onverdachte hoek.

“De streamingsdienst die we gebruiken is Livestream. Ook de hosting en archivering zitten in het abonnement vervat”, kregen we vanuit Kortrijk uitgelegd. Daarnaast kocht de stad ook éénmalig een streamingtoestel van 600 euro dat gekoppeld wordt aan de camera.

Open huis voor de Mechelaar

Waar kun je als Mechelaar beter zien en begrijpen waarmee de Mechelse politici bezig zijn? Juist, in de gemeenteraad. Natuurlijk, de zittingen zijn openbaar. En ook de notulen kun je inzien op het stadhuis. Maar weinig mensen vinden die weg of kunnen zich vlot vrijmaken. Wist je trouwens dat de Stad al vele jaren geen stenograaf meer heeft? Enkel de agenda, de beslissingen en de vragen – maar geen antwoorden – verschijnen online. Dan is een live opname natuurlijk stukken getrouwer en eigentijdser.

Op een moment dat onze stad resoluut de kaart trekt van Het Nieuwe Werken voor haar eigen personeel, lijkt dit het ideale moment om ook als stadsbestuur een nieuwe weg in te slaan.

En zo krijgt Stad Mechelen volgende keer beslist een beter digitaal rapport van de Vlaamse overheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s