Anticipeerde stadsbestuur op vernietigend e-rapport? #dtv

In een uitermate positief persbericht dit voorjaar bejubelde het stadsbestuur de digitale dienstverlening van de stad. Nochtans hadden eigen ambtenaren kort daarvoor die digitale dienstverlening gefileerd bij een bevraging van de Vlaamse overheid.

Eind maart van dit jaar publiceert ICT-schepen Stefaan Deleus (CD&V) tezamen met burgemeester Bart Somers (Open Vld) een opmerkelijk persbericht: Mechelen koploper met digitale dienstverlening. Toeters noch bellen worden gespaard. In het kort: onze stad is werkelijk the-place-to-be voor digitale stadsdiensten. Een voorbeeldje? We zijn de stad waar burgers het hoogst aantal formulieren vanop hun computer kunnen invullen.

Die woordkeuze is wellicht niet helemaal toevallig: invullen is één ding, de koppeling met de backoffice, zodat de verwerking even vlot verloopt, een ander. En daar mangelt het aan in Mechelen. Bij een bevraging van de Vlaamse overheid over de digitale maturiteit bij steden en gemeenten die liep tot 15 februari – een dikke maand voor het jubelbericht van Somers & Deleus – zijn de Mechelse antwoorden erg streng voor de eigen e-dienstverlening.

Enkele voorbeelden:

e-dienstverlening
Op welke wijze zijn volgende diensten voor de burger beschikbaar? (bron antwoorden: i-Monitor 2016)

Dat die bevraging deze zomer uiteindelijk een erg zwak digitaal rapport opleverde voor onze stadsdiensten kan niemand verbazen en las je hier eerder al.

Een huis vol visite

In hun persbericht verwijzen Somers en Deleus ook nog naar de interesse van andere lokale overheden en organisaties die langskomen in het Huis van de Mechelaar.

Zo bracht de Vlaamse Overheid in januari nog een bezoek aan Mechelen om meer te leren over de e-dienstverlening.

We hopen niet dat dit de mensen waren die de vragenlijst hebben afgenomen… 😉

Het is op zijn minst opmerkelijk dat ICT-schepen Deleus en burgemeester Somers een hoera-bericht rondsturen over de digitale dienstverlening van de stad net na de kritische feedback van de eigen stadsmedewerkers op diezelfde e-dienstverlening.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s