“Dat kan nog helderder”

Of de meerjarenbegroting van de Stad Mechelen helder raadpleegbaar is, wou radio 1-journalist Dennis van den Buijs en passant nog weten van onze burgemeester Bart Somers.

Tijdens een kort radio 1-debat over de leesbaarheid van de begroting gaf burgemeester Bart Somers (Open Vld) toe dat ook de meerjarenbegroting van zijn stad nog helderder kan.

Toch vind je vandaag al heel wat documenten en presentaties over het budget van onze stad op de stedelijke website terug. Als het goed is, mag het ook gezegd.

Somers erkende wel meteen dat een vertaling van de begroting naar gewonemensentaal ook een achilleshiel heeft…

Opgelet, dat is niet eenvoudig: er gaat ook discussie ontstaan of die vertaling wel een politiek correcte vertaling is, want achter elk cijfer zit er ook een ideologische keuze.

Vandaag vinden Mechelaars het meerjarenplan met de strategische nota, de financiële nota en de toelichtingen online terug. Evenals de niet-verplichte toelichtingsrapporten.

stratfinanota
De strategische nota geeft een beschrijving van de beleidsdoelstellingen van het bestuur. De financiële nota gaat over de financiële gevolgen van de doelstellingenrealisatie. (bron figuur: cover Strategische nota – Financiële nota 2014 – 2019)

We zitten trouwens al aan aanpassing nummer 8 van het meerjarenplan, doordat er in 2014 en 2015 nog budgetwijzigingen gebeurden.

Somers zelf toonde al snel zijn dada en stuurde het gesprek richting burgerbegroting, een participatieve techniek waarbij de Stad haar inwoners mee laat beslissen wat er met een stuk van het stadsbudget moet gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s