Meerderheid gaf mandaat Mechelen Morgen niet aan

De overgrote meerderheid van de politieke bestuurders van de ter ziele gegane cvba Mechelen Morgen leek allerminst trots op hun mandaat: amper 3 van de 8 gaven hun zitje door aan het Rekenhof. Nochtans een wettelijke verplichting.

De neergang van stadspromotor Mechelen Morgen stond in de sterren geschreven, tenminste als je de mandatenlijst als voorspeller mag gebruiken. Meer dan de helft van de openbare gezagsdragers meldde haar mandaat bij deze cvba niet aan het Rekenhof, gaande van burgemeester Bart Somers (Open Vld) tot gemeenteraadslid Kristof Calvo (Groen).

mm_benoeming
De meeste Mechelse politici vermeldden hun mandaat bij citymarketeer Mechelen Morgen niet… (bron figuur: Belgisch Staatsblad – AGP)

Van de 12 vertegenwoordigers van de Stad Mechelen waren er het voorbije jaar 8 verplicht om een mandatenlijst in te dienen. 5 van die 8 gaven hun bestuursmandaat bij de cvba Mechelen Morgen niet door aan het Rekenhof.

5 maand de tijd

Geconfronteerd met die nonchalance reageert burgemeester Somers dat de cvba “nog maar net was opgericht” en het mandaat “trouwens onbezoldigd” was. Een straffe tweet, openbare gezagsdragers zijn namelijk verplicht om elk mandaat aan te geven dat ze het voorgaande jaar hebben bekleed. Hoe kort de duur ervan ook mag zijn.

Het lijkt misschien niet zo, maar Somers en zijn collega’s (schepen Geypen, ex-schepen De Nijn, schepen De Bie en gemeenteraadslid Calvo) hadden 5 maand de tijd om zich dit mandaat te herinneren: vanaf de publicatie van de oprichting in het Belgisch Staatsblad – begin november 2015 was dat – tot en met de ultieme deadline van aangifte op 31 maart 2016. “Nog maar net”, zouden wij dat niet durven noemen. De N-VA schepenen Den Roover en Backx, evenals oppositielid Gennez (sp.a) bewezen dat het kon.

 

mm_timeline
Klik op de figuur om de timeline te starten

 

De jaarlijkse mandatenlijst is geen kattebelletje. Het is een belangrijk democratisch instrument voor burgers bij het controleren van haar vertegenwoordigers. Jammer dat nogal wat van die vertegenwoordigers het schijnbaar niet nodig achten even de tijd te nemen om die lijst correct in te vullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s