The Wall Street Journal mispakt zich aan Mechelse misdaadcijfers

Na de Vilvoordse radicaliseringsaanpak maakt de Mechelse methode momenteel het mooie weer in de buitenlandse pers. Maar bij een artikel in The Wall Street Journal leek dat verhaal toch eventjes op een sprookje.

Chicago aan de Dijle. Dat beeld is al jaren niet meer van toepassing op onze stad. Vergeleken met 15 jaar geleden daalde het aantal autodiefstallen, woninginbraken en handtasroven in Mechelen met bijna 60 procent, tot 413 gevallen per jaar. Indrukwekkende cijfers, jazeker. Maar in de Wall Street Journal waren dat er vreemd genoeg nog amper 20 stuks.

bron data: criminaliteitsstatistieken – Mechelen (2000 – 2015)

 “Ongeveer 20 diefstallen per jaar”

De WSJ citeert een lokale politiecommissaris die de huidige toestand met die van 2001 vergeleek: “Elke dag had je toen een diefstal – een auto, een huis, een handtas. Nu hebben we nog ongeveer 20 diefstallen per jaar.”

Local police chief Luc Ysebaert recalled what the town was like in 2001, when Mr. Somers took office: “Mechelen was called Chicago at the Daele,” he said, referring the local river. “Every day you’d have a robbery – a car, a house, a handbag. Now we have about 20 robberies a year.”

Ook al gaat het enkel over een autodiefstal, een woninginbraak of een handtasroof… 20 diefstallen per jaar zouden altijd een belletje moeten doen rinkelen. Zelfs Hove – om maar één kleine gemeente te noemen – telt er bijna 4 keer zoveel.

Gelukkig was die fout dankzij Twitter snel rechtgezet.

wsj_corrections
The Wall Street Journal paste na onze tweet het artikel aan en voegde een correctie toe. Netjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s