Langdurige werkloosheid blijft stijgen in Mechelen

Het aantal langdurig werklozen zit eindelijk in dalende lijn in Vlaanderen, kopten alle nationale media. Helaas is daar in Mechelen voorlopig weinig van te merken. Met een kunstgreep is het zo gefixt.

Sinds kort is ook bij de langdurig werklozen in Vlaanderen de kentering ingezet: in oktober is hun aantal met 1,3 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. In Mechelen is daar nog niet veel van te merken: vergeleken met oktober 2015 steeg de langdurige werkloosheid met 2,5 procent. Ten aanzien van september bleef de langdurige werkloosheid nagenoeg stabiel door met een luttele 0,2 procent te stijgen.

evolutiegrafiek_per_maand_me_vl
Links: In Mechelen daalde de langdurige werkloosheid weliswaar gedurende het jaar 2016, maar bleef steeds boven die van 2015.

Rechts: De daling van het aantal langdurig werklozen in 2016 t.o.v. 2015 begon in Vlaanderen vanaf september.

(Bron: arvastat.vdab.be)

Kunstgreep

Wanneer maakt Mechelen dan wel een kans om door die lijn van 2015 te breken? We ontdekten een zeer eenvoudige kunstgreep: gewoon door ietsjes meer langdurig werklozen naar een opleiding te sturen…

Een langdurig werkloze die een opleiding volgt, is volgens de letter van de VDAB-definitie géén werkzoekende. Wacht, lees de vorige zin eerst eventjes opnieuw: iemand die ingeschreven is bij VDAB en bovendien geen werk heeft, maar wel een opleiding volgt, wordt niet opgenomen in de werkloosheidsstatistieken.

Het effect van deze statistische kunstgreep valt niet te onderschatten. Een voorbeeld. In oktober 2016 volgden in Mechelen in totaal 42 langdurig werklozen een opleiding. Dat zijn 42 personen die in de maand oktober – volgens de eigen VDAB-definitie – niet meegeteld werden in de lokale werkloosheidsstatistieken.

Aantal langdurig werklozen in opleiding Totaal aantal langdurig werklozen
oktober 2016 42 1.128
kunstgreep 42 + 28 1.128 (-28) = 1.100

Door het aantal langdurig werklozen in opleiding systematisch te verhogen, bekom je bij een toename van amper 28 al een daling van 0,1 procent van de langdurige werkloosheid in Mechelen in vergelijking met oktober vorig jaar. 28 langdurig werklozen meer in opleiding, zijn er namelijk ook 28 minder in de lokale werkloosheidsstatistieken…

Note to self: best even het aandeel langdurig werklozen in opleiding verifiëren bij een volgend rondje werkloosheidsstatistieken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s