Wanneer maakt Mechelen de schepencollege-documenten openbaar?

In Antwerpen hebben burgers ebesluit.antwerpen.be om de openbare beslissingen van hun schepencollege te raadplegen. In Mechelen heb je daarvoor nog steeds een openbaarheidsverzoek nodig. Burgemeester Somers belooft beterschap.

De kloof tussen politiek en burger is het kleinst op het lokale niveau, wordt wel eens beweerd. Desondanks kun je als burger wel elke beslissing van de Vlaamse ministerraad online raadplegen, maar vind je over de beslissingen van het Mechelse schepencollege niks online terug.

“Tijd voor verandering”, steunt GVA-journalist Sven Van Haezendonck de oproep om de openbare agenda en beslissingen van het Mechelse schepencollege voortaan online te gooien.

In een daaropvolgende tweet belooft burgemeester Bart Somers (Open VLD) om meteen werk te maken van meer transparantie.

Ook de Mechelse sp.a-oppositie, bij monde van Caroline Gennez, reageert enthousiast…

Mechelen wobt

Ondertussen heb je vandaag wel nog steeds een openbaarheidsverzoek nodig – of WOB voor de liefhebbers – om een digitale kopie te krijgen van de openbare agenda en het verslag van het Mechelse schepencollege. Een onnodige last voor burger en stadsadministratie.

Misschien kan Stad Antwerpen als voorbeeld dienen? De provinciehoofdstad heeft niet alleen een totaalarchief van openbare agenda’s en beslissingen, de gemeenteraden worden er bovendien live gestreamd.

Het belangrijkste orgaan van onze Stad, het college van schepenen en burgemeester, is niet transparant over haar agenda en beslissingen op het internet. Burgemeester Bart Somers beloofde op Twitter daar werk van te maken.


UPDATE: N-VA-gemeenteraadslid Freya Perdaens roept op om ook over livestreaming na te denken in Mechelen. Mooi zo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s