Mechelen weigert steeds meer openbaarheidsverzoeken

Het aantal openbaarheidsverzoeken in Mechelen was nooit zo hoog. Het Mechels stadsbestuur kreeg in de periode van midden 2014 tot midden 2015 maar liefst 670 aanvragen. Dat is zelfs meer dan in Antwerpen. Opvallende vaststelling: ook het aandeel weigeringen zit zwaar in de lift.

Openbaarheid van bestuur is een grondrecht.* Iedereen heeft met andere woorden het recht om elk bestuursdocument in te kijken – enkele wettelijke uitzonderingen niet te na gesproken.

En Mechelaars blijken enthousiaste belijders van die wet: tijdens de laatste, gerapporteerde periode telde het Mechelse stadsbestuur 670 openbaarheidsverzoeken. Dat zijn er 61 meer dan bij de piek van 2010-2011.

wob_mechelen
Het decreet openbaarheid van bestuur trad in werking op 1 juli 2004. De cijfers voor de periode uit het eerste jaar (midden 2004 – midden 2005) hebben we niet meegenomen, omdat er toen nog nauwelijks een “WOB” of openbaarheidsverzoek werd ingediend. (Bron data: Vlaamse overheid, afdeling openbaarheid van bestuur)

Tijdens die vorige piekperiode, met 608 openbaarheidsverzoeken, werd er welgeteld één (1) aanvraag geweigerd door het Mechelse stadsbestuur. Inmiddels steeg het aandeel geweigerde openbaarheidsverzoeken tot 13 procent of 87 stuks.

wob_geweigerd_mechelen.JPG
Sterke stijging van het aandeel geweigerde openbaarheids- of WOB-verzoeken in Mechelen. (Bron data: Vlaamse overheid, afdeling openbaarheid van bestuur)

Daarmee zit Mechelen bij de top in Vlaanderen en moet onze stad enkel Antwerpen (14%) voorlaten. Beide steden scoren trouwens opvallend slechter dan andere centrumsteden, waarvan het aandeel geweigerde WOB-aanvragen gekend is.**

wob_overzicht.JPG
Het aandeel geweigerde openbaarheidsverzoeken in Mechelen torent – samen met Antwerpen – boven dat van andere steden en gemeenten uit. (Bron data: Vlaamse overheid, afdeling openbaarheid van bestuur)

Door openbare agenda’s, beslissingen, verslagen en rapporten spontaan online te plaatsen zou het stadsbestuur haar ambtenaren en burgers heel wat administratief WOB-werk kunnen besparen…

Sinds kort is “wobben” zelfs een mensenrecht. Lees het arrest van 8 november 2016 van de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

** De afdeling openbaarheid van bestuur van de Vlaamse overheid publiceert enkel de WOB-statistieken van volgende 15 steden en gemeenten: Aalst, Antwerpen, Brugge, Dilbeek, Genk, Gent, Halle, Hasselt, Herentals, Leuven, Mechelen, Oostende, Oudenaarde, Roeselare en Tongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s