Het aantal openbaarheidsverzoeken in Mechelen was nooit zo hoog. Het Mechels stadsbestuur kreeg in de periode van midden 2014 tot midden 2015 maar liefst 670 aanvragen. Dat is zelfs meer dan in Antwerpen. Opvallende vaststelling: ook het aandeel weigeringen zit zwaar in de lift.
Openbaarheid van bestuur is een grondrecht.* Iedereen heeft met andere woorden het recht om elk bestuursdocument in te kijken – enkele wettelijke uitzonderingen niet te na gesproken.
En Mechelaars blijken enthousiaste belijders van die wet: tijdens de laatste, gerapporteerde periode telde het Mechelse stadsbestuur 670 openbaarheidsverzoeken. Dat zijn er 61 meer dan bij de piek van 2010-2011.

Tijdens die vorige piekperiode, met 608 openbaarheidsverzoeken, werd er welgeteld één (1) aanvraag geweigerd door het Mechelse stadsbestuur. Inmiddels steeg het aandeel geweigerde openbaarheidsverzoeken tot 13 procent of 87 stuks.

Daarmee zit Mechelen bij de top in Vlaanderen en moet onze stad enkel Antwerpen (14%) voorlaten. Beide steden scoren trouwens opvallend slechter dan andere centrumsteden, waarvan het aandeel geweigerde WOB-aanvragen gekend is.**

Door openbare agenda’s, beslissingen, verslagen en rapporten spontaan online te plaatsen zou het stadsbestuur haar ambtenaren en burgers heel wat administratief WOB-werk kunnen besparen…
* Sinds kort is “wobben” zelfs een mensenrecht. Lees het arrest van 8 november 2016 van de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
** De afdeling openbaarheid van bestuur van de Vlaamse overheid publiceert enkel de WOB-statistieken van volgende 15 steden en gemeenten: Aalst, Antwerpen, Brugge, Dilbeek, Genk, Gent, Halle, Hasselt, Herentals, Leuven, Mechelen, Oostende, Oudenaarde, Roeselare en Tongeren.