Stad Mechelen schakelt jongeren in als sensoren tegen overlast

Door de sociale netwerken van jongeren met slimme sensoren te combineren wil Stad Mechelen een veiliger uitgaansleven garanderen. Meteen ook het projectvoorstel waarmee Mechelen dingt naar de titel van slimste stad 2016.

Ze zaten er al een tijdje op te kauwen in de innovatiecel van de stad: hoe kan je met behulp van camera’s of sensoren de overlast in Mechelen bestrijden…?

Op 10 oktober ontkent de innovatiemanager van Stad Mechelen Mieke Van Cauwenberghe per e-mail dat er iets concreets op stapel staat:

Begin 2016 hebben we o.l.v. Agoria een éénmalige brainstormsessie gehouden waarbij enkele medewerkers van de stad aan leden van Agoria hun uitdagingen gepresenteerd hebben betreffende de leefbaarheid in de openbare ruimte. Dit was een inspirerende sessie, maar voorlopig is hier geen concrete proeftuin uit voortgekomen, waardoor ik dus nog geen antwoord kan geven op uw vragen.

Menselijke sensoren

Twee weken later heeft Van Cauwenberghe evenwel haar inschrijvingsformulier klaar voor de Slim in de Stad-prijs 2016.

Het projectvoorstel past helemaal in de menselijke chip-sfeer van de laatste week in Mechelen (1/2): door jongeren via hun smartphone of via enquêtering als sensor te gebruiken wil de stad de overlast en het onveiligheidsgevoel tijdens het uitgaansleven aanpakken.

Innovatiemanager Van Cauwenberghe maakt zich sterk dat de technische toepassing verder gaat dan het loutere controleren via beveiligingscamera’s of toegangsregistraties – lezen we in het projectvoorstel. Net door sensoren te combineren met sociale netwerken en interacties.

Het sociaal gedrag van de jongeren wordt geanalyseerd: hoe gedragen meisjes zich tijdens feesten en naar huis bewegen, hoe gedragen jongens zich? Welke leeftijd vertoont mijdgedrag? Bestaat er een community en welke rol kan deze nemen?

Op 13 februari 2017 weten we of Mechelen de winnaar is van de Slim in de Stad-prijs 2016.

Lees het volledige Mechelse projectvoorstel: slimme sensoren.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s