Privacycommissie kreeg Mechels fiets-zendertjes-plan nog niet te zien

Het plan van de politiezone Mechelen-Willebroek om vanaf begin 2017 via fiets-zendertjes en bewakingscamera’s gestolen fietsen op te sporen, werd nog niet voorgelegd aan de privacycommissie.

Iedereen in ons land die op een automatische manier persoonsgegevens verwerkt, dient dit aan te geven bij de Belgische privacycommissie. Ook overheden ontsnappen hier niet aan. Dit geldt ook voor het plan van de Mechelse politie om Mechelaars vanaf begin volgend jaar te helpen hun gestolen fiets terug te vinden via een ingebouwde chip en bewakingscamera’s.

“Sowieso staat een aangifte bij de Privacycommissie niet gelijk met een goedkeuring. Maar het dossier werd ons nog niet voorgelegd”, reageert Caroline De Geest, woordvoerster bij de privacycommissie, die eraan toevoegt dat ze aan de hand van de beperkte informatie in de pers geen volledige analyse kan maken.

Het gaat hier trouwens over een bijzondere databank waarbij zelfs de vraag kan worden gesteld of dit ook bij het COC (Controleorgaan op de politiedatabanken) aangegeven moet worden…

Cyclosafe

Het initiatief – “Een primeur voor Vlaanderen”, dixit burgemeester Somers – doet denken aan het ter ziele gegane Cyclosafe van Bpost uit 2014. Postbodes kregen toen een signaal op hun smartphone wanneer een geregistreerde, maar gestolen, fiets in de buurt was, waarna Bpost dit doorgaf aan de lokale politie. 10 maanden en 500 klanten later werd het project in 2015 – net omwille van dat beperkt aantal klanten – vroegtijdig opgedoekt.

Een voordeel van het Mechelse project is ongetwijfeld de rechtstreekse link met de lokale politie – dankzij die chip- en beeldendatabank. Nu alleen ook nog even doorgeven aan de privacycommissie…


UPDATE: Aangifte bij privacycommissie is gebeurd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s