Zeven stukjes die je moest gelezen hebben in 2016

Een overzicht van onze zeven populairste stukjes van het voorbije half jaar – asgaupaust.be verscheen pas voor het eerst in augustus 2016. Nieuwsjes uit Mechelen met behulp van openbaarheidsverzoeken, datajournalistiek en cartoons.

Ben je nieuw op deze site? Lees dan eerst even onze zeven populairste stukjes van het voorbije halfjaar…

1/ Wanneer maakt Mechelen de schepencollege-documenten openbaar?

Het college van burgemeester en schepenen is niet transparant over haar agenda en beslissingen op de site van Stad Mechelen. Onze oproep tot meer transparantie kreeg alle steun van GVA-stadsreporter Sven Van Haezendonck via zijn Twitter- en Facebook-account. Burgemeester Somers (Open VLD) beloofde beterschap, maar tot op vandaag hebben Mechelaars nog steeds een openbaarheidsverzoek nodig om agenda en beslissingen digitaal in te kijken.
Lees het artikel

2/ Webbouwer profiteert stiekem van Mechelen.be

Je houdt het niet voor mogelijk: dan laat je als stad je website netjes vernieuwen door een professioneel bedrijf, word je alsnog gerold. Via een linkje op elke webpagina profiteerde de webbouwer van dienst stiekem van de populariteit van Mechelen.be bij wereldwijde zoekmachines. De webmaster van de stad reageerde gevat op ons artikel en wijzigde meteen de broncode van de stedelijke website.
Lees het artikel

3/ Mechelen weigert steeds meer openbaarheidsverzoeken

Mechelaars zijn echte “wobbers” – burgers die openbaarheidsverzoeken indienen bij hun bestuur. In vergelijking met andere centrumsteden krijgen Mechelaars wel steeds vaker een “njet” te horen wanneer ze een bestuursdocument opvragen. Het aandeel weigeringen steeg maar liefst tot 13%, terwijl er vier jaar eerder amper één enkele weigering viel.
Lees het artikel

4/ Anticipeerde stadsbestuur op vernietigend e-rapport? #dtv

Een hoera-persberichtje over de digitale dienstverlening van Stad Mechelen werd het voorbije voorjaar gretig opgepikt. Een onderzoek van de Vlaamse overheid, in diezelfde periode, bracht echter het tegendeel aan het licht: Mechelen bleek allesbehalve koploper en bengelde mee aan de staart van de centrumsteden. Hier lees je het vernietigende, Vlaamse e-rapport dat elders doodgezwegen werd.
Lees het artikel

5/ Ontmasker Zorro (nu het nog kan)

Een vervuilende industriezone aan de rand van de binnenstad omturnen tot een groen woon- en kantoorgebied. Er zijn slechtere initiatieven denkbaar. Toch betekent dit niet dat je niet meer kritisch mag kijken naar de leefbaarheid van het project op de oude Comet-site. Dit was het eerste artikel uit de Zorro-reeks. Een project dat onze blijvende aandacht verdient.
Lees het artikel

6/ Greet Geypen is Mechelse mandatenkoningin

Het loont wel eens de moeite om het Belgisch Staatsblad door te nemen. De verplichte publicatie van de mandaten van onze politici in het Staatsblad bracht een machtsverschuiving bij de Mechelse Open VLD aan het  licht: in nauwelijks een drietal jaren tijd maakte schepen Greet Geypen een kattensprong naar de kop van het bestuurderspeloton. En dan had ze zelfs nog één mandaatje niet aangegeven.
Lees het artikel

7/ Meerderheid gaf mandaat Mechelen Morgen niet aan

Zeiden we al dat het wel eens de moeite loont om het Belgisch Staatsblad door te nemen? Vijf politieke bestuurders verzuimden om hun mandaat bij citymarketeer Mechelen Morgen door te geven aan het Rekenhof. Daaronder ook kleppers als Bart Somers (Open VLD) en Kristof Calvo (Groen). Nochtans hadden deze openbare gezagsdragers daar ruim vijf maand de tijd voor gekregen.
Lees het artikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s