Op zoek naar de Mechelse elektriciteitsvelden

Waar injecteert men de meeste energie in het Mechelse elektriciteitsnet? Via Google Earth en de open data van netwerkbeheerder Eandis gingen we op zoek naar de grootste elektriciteitsvelden in Mechelen.

Als je vanuit Brussel met het spoor in Mechelen arriveert, zie je ze van verre blinken, zij aan zij, als soldaten in ‘t gelid: vele honderden zonnepanelen. Het zijn er eigenlijk een paar duizend, we hebben ze voor u nageteld: op de daken van de Renault-garage of de voormalige zetel van de zonnepaneelinstallateur Clean Power Company.* De Jubellaan is goed voor 13 procent van alle geïnjecteerde elektriciteit uit Mechelen en telt toch maar 3 toegangspunten die elektriciteit injecteren.

Injectie

In vier jaar tijd steeg het aandeel geïnjecteerde elektriciteit in Mechelen met 20 procent tot een totaal van 2.619.263,81 kWh in 2015. Da’s het equivalent van het gemiddeld verbruik van 748 gezinnen (2 ouders met kind). Daarmee blijft Mechelen een zeer bescheiden speler op de Vlaamse elektriciteitsmarkt. Op jaarbasis levert dit een 98e plek op in vergelijking met de overige Eandis-gemeenten. Inderdaad, peanuts.

injectie_EANDIS.PNG
Eandis biedt de verbruiksgegevens op straatniveau op jaarbasis aan als open data. Daarmee beschikken we over de gegevens van 240 van de 308 Vlaamse gemeenten. Bekijk de interactieve kaart. (Bron data: Eandis, 2015)

De top-gemeente ligt trouwens vlakbij: bij de buren in Sint-Katelijne-Waver wordt ruim 21% van de afgenomen elektriciteit ook geïnjecteerd. Een volume dat vergelijkbaar is met dat van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 48.057 gezinnen.** Indrukwekkende cijfers.

Industriezones

Niet toevallig liggen de Mechelse straten met de hoogste injectiewaarden in industriegebieden, zoals de Blarenberglaan in Mechelen-Noord waar amper 3 toegangspunten een benaderend vermogen van 861.507,52 kWh opleveren. Daarmee leveren de daken aan de Blarenberglaan een derde van alle geïnjecteerde elektriciteit aan in Mechelen.

mechelennoordzonnepanelen
Enkele daken vol zonnepanelen in Mechelen-Noord. Of deze ook werkelijk verantwoordelijk zijn voor de geïnjecteerde elektriciteit is geen zekerheid, maar wel zeer waarschijnlijk. (Bron figuur: Google Earth)

De productie in de Antwerpsesteenweg is al een viertal jaren relatief stabiel. Van 2012 tot 2015 nam het injectievolume toe met 2,4 procent – goed voor 3 procent en 3 injectiepunten van het Mechelse injectietotaal.

De daling van “Rest – MECHELEN” is wellicht te wijten aan het feit dat het geïnjecteerde volume uit de Blarenberglaan vanaf 2014 apart wordt vermeld. De productie van de Antwerpsesteenweg loopt gelijk met de waardes van “Rest-LEEST”, vandaar dat deze niet zichtbaar is op de grafiek. (Bron data: Eandis, 2012-2015)

De injectie in het elektriciteitsnetwerk van Eandis steeg in vier jaar tijd met 20 procent tot 2.619.263,81 kWh in 2015. Dat lijkt behoorlijk, toch hinkt Mechelen daarmee ver achterop in vergelijking met andere Vlaamse steden en gemeenten.

* Waarmee we niet gezegd hebben dat deze bedrijven ook telkens eigenaar zijn van deze gebouwen/daken vol zonnepanelen.

** Sint-Katelijne-Waver ligt waarlijk vol zonnecellen. Of toch zo ongeveer.

UPDATE: Ook warmtekrachtkoppeling in Sint-Katelijne-Waver

Mooie aanvulling van lezer Floris Lambrechts over de hoge injectie-score bij onze buren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s