Stadsbestuur rekent erop dat 1 op 4 singles Mechelenbon niet gebruikt

1 op 4 alleenwonenden zal de cadeaucheque van het Mechels stadsbestuur niet inruilen. Da’s de berekende gok van het stadsbestuur, blijkt uit de begroting voor 2017.

Het stadsbestuur trekt 240.000 euro uit voor een toelage aan alleenstaanden. Een flink bedrag voor de kortingsbon die elke Mechelse single krijgt ter waarde van 25 euro. Toch kan het stadsbestuur daarmee slechts 76% van alle alleenwonenden in Mechelen trakteren.

Volgens de voorspellingen van de studiedienst van de Vlaamse regering telt Mechelen dit jaar 12.606 alleenwonende mannen en vrouwen. Vermenigvuldig je dit aantal met 25, dan kom je uit op een totaalbedrag van 315.150 euro – oftewel 75.000 euro meer dan wat het stadsbestuur heeft begroot.

Berekende gok

“We kunnen niet verplichten om de bon te gebruiken,” reageerde schepen van Financiën Walter Schroons (CD&V) eind december vorig jaar in de Mechelse gemeenteraad. Het was oppositieleidster Caroline Gennez (sp.a) die tijdens de woelige begrotingsdiscussie de lont in het kruidvat stak.

De berekende gok van het stadsbestuur is gebaseerd op eerdere ervaringen met de talententickets*, waarbij steevast een resem bonnen niet worden ingeruild.

Inruilen is de boodschap

Omdat wij van As Gau Paust het zonde zouden vinden dat de Mechelse single diens belastingsvoordeel zou laten slingeren tussen de gazet en de reclamefolder, zetten we alles nog even op een rij:

Hoe weet ik of ik recht heb op een Mechelenbon?

Als je in het bevolkingsregister van Mechelen staat ingeschreven als alleenwonende. Voor wie mocht twijfelen: neem je eID en log in op jouw dossier.

Wanneer krijg ik mijn Mechelenbon?

Je krijgt de bons, met een totaalwaarde van 25 euro, automatisch toegestuurd begin juni 2017 (onder voorbehoud van goedkeuring in de gemeenteraad van februari).

Waar kan ik mijn Mechelenbon zoal uitgeven?

Er zijn meer dan 100 Mechelse middenstanders die je met plezier zullen ontvangen. Onze tip? Gewoon twee rollen van 10 kleine huisvuilzakken kopen in de deelnemende Carrefour Market Battel op de Battelsesteenweg of de Proxy Delhaize in Leest…  😉

Het Mechelse stadsbestuur compenseert de vaste huisvuiltaks die ook singles onverwijld moeten betalen met een Mechelenbon van 25 euro. Opmerkelijk genoeg lijkt het stadsbestuur zich neer te leggen bij het feit dat een deel van die singles hun belastingvoordeel niet zullen innen. Vandaar onze oproep aan alle singles in Mechelen: steun de lokale middenstand evenals uw eigen portemonnee en ruil die bon in!

* Elk kind tussen 5 en 15 jaar krijgt in Mechelen een cheque om een deel van het lidgeld, abonnement, meerdaagse activiteiten en kampen te betalen bij één van de deelnemende sport,- cultuur,- en jeugdverenigingen.


UPDATE 21.02.2017

De Mechelse gemeenteraad besliste om de toelage niet alleen aan alleenwonenden uit te reiken, maar ook aan éénoudergezinnen met kinderen. Daartoe werd het budget verhoogd tot 300.000 euro. Volgens de stad is daarmee 80% van de doelgroep gedekt.

Oftewel: Stadsbestuur rekent erop dat 1 op 5 singles Mechelenbon niet gebruikt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s