Mechelen weigert het vaakst openbaarheidsverzoeken (UPDATE)

Van alle centrumsteden weigert Mechelen het meeste openbaarheidsverzoeken, 48 in totaal. Het aandeel weigeringen komt daarmee op 8,3%. In Antwerpen is dat minder dan 2%. Mechelen komt zo aan kop* van alle centrumsteden.

Foto: werk van Gijs Vanhee op verdwenen appartementsblok Mahatma Gandhi-wijk

Onze stadsadministratie telde 91 openbaarheidsverzoeken minder in de periode 2015 – 2016 en zakte zo tot een totaal van 579 aanvragen. Toch blijft Mechelen een stad van WOB’ers, burgers die gebruik maken van de Wet Openbaarheid van Bestuur.

wob_aantal
Het aantal WOB-aanvragen in Mechelen daalde tot op het niveau van de periode 2013 – 2014. Dit is nog steeds bijzonder hoog. (Bron data: Vlaamse overheid, afdeling openbaarheid van bestuur)

Nietes

Ook het aandeel weigeringen blijft behoorlijk hoog in vergelijking met de statistieken van de overige centrumsteden. Met 1 weigering op 12 verzoeken scoort Mechelen een stuk slechter dan Antwerpen waar de verhouding 1 op 55 is. In Aalst is dat 1 op 23.

wob_centrumsteden
De Vlaamse overheid verzamelt de statistieken van 10 van de 13 centrumsteden. We hebben de statistieken voor de stad Genk niet in rekening gebracht, omdat er in totaal slechts 12 openbaarheidsverzoeken waren, waarvan 4 weigeringen. Dit zijn te lage absolute aantallen om ernstige vergelijkingen te kunnen maken met de overige centrumsteden. (Bron data: Vlaamse overheid, afdeling openbaarheid van bestuur)

Spontaan online

Door overheidsdocumenten spontaan online te gooien, zou het Mechelse stadsbestuur die hoge aantallen van openbaarheidsverzoeken wellicht kunnen drukken. Daarom is het uitkijken naar de cijfers voor 2016-2017 omdat de beslissingen van het schepencollege sinds eind vorig jaar op de website van de stad prijken.

* Disclaimer: Stad Genk telde weliswaar 33% weigeringen. Alleen lijken Genkenaars nauwelijks te wobben: in totaal dienden zij amper 12 openbaarheidsverzoeken in, waarvan er dus 4 werden geweigerd. Het jaar voordien was er slechts één enkel openbaarheidsverzoek… Een ernstige vergelijking met steden als Mechelen, Leuven, Gent of Antwerpen is daarom niet mogelijk, vandaar dat wij Genk niet hebben meegenomen in de rangschikking.


UPDATE: Verschillen Mechelse openbaarheidsverzoeken met die uit andere gemeenten?

Om het onderzoek tussen de centrumsteden te vervolledigen, kunnen best ook de openbaarheidsverzoeken zelf vergeleken worden met elkaar, stelt N-VA-gemeenteraadslid Anne Delvoye in een reactie op Twitter.

Mooie aanvulling, die de vergelijking inderdaad verder kan uitdiepen. In theorie is het mogelijk dat de Mechelse openbaarheidsverzoeken, meer dan elders in Vlaanderen, slaan op bestuursdocumenten waarvoor een uitzondering op de openbaarheid kan worden ingeroepen.

Misschien brengt het openbaarheidsregister raad? Een register waarin elke stad of gemeente de openbaarheidsverzoeken van haar burgers bijhoudt. Een register dat op zijn beurt op te vragen is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s