BVBA van schepen voor vastgoed doet ook in… vastgoed

De Mechelse schepen voor vastgoedbeleid Greet Geypen kan met haar gloednieuwe BVBA voor poetshulp ook vastgoedactiviteiten uitbouwen.

“Ik ben voorstander van transparantie”, liet schepen Greet Geypen (Open Vld) enkele dagen geleden optekenen in Gazet Van Antwerpen naar aanleiding van de mandatendiscussie. “Wel vind ik het een beetje jammer dat de discussie enkel over geld gaat en niet over inhoud”, voegde ze er toen aan toe in datzelfde interview.

Over de inhoud van de gloednieuwe BVBA van de Mechelse schepen voor vastgoedbeleid willen we het even hebben.

Zorgeloos

Op 6 februari 2017 was er van de huidige mandatenrel nog geen sprake. Die dag richtte Greet Geypen een eigen vennootschap op: Carefreehome. Een BVBA die Geypen in de markt zet als poetshulpdienst via dienstencheques.

Maar bij nalezing van de doelstellingen blijkt Geypen met haar vennootschap ook vastgoedactiviteiten te kunnen ontwikkelen:

de aan- en verkoop, de exploitatie, de valorisatie, het verkavelen, de urbanisatie, de ruiling en de verdeling, het huren en verhuren van alle onroerende, gebouwde en ongebouwde, gemeubelde en niet gemeubelde goederen zowel voor private, voor commerciële of industriële doeleinden, het afsluiten van overeenkomsten en het verrichten van alle daden in verband met hun gebruik, genot en opbrengst

Uit artikel 3 [over het doel] van de oprichtingsakte van de BVBA Carefreehome

Een doelstelling die ook volstaat om als soort van projectontwikkelaar op te treden.

Meteen heeft Geypen er een nieuw bezoldigd mandaat bij.

“Bedenkelijk”

Het doet de wenkbrauwen fronsen wanneer een schepen die bevoegd is voor het vastgoedbeleid van een centrumstad, nog tijdens de eigen bestuursperiode, een BVBA opricht waarmee vastgoedactiviteiten kunnen worden uitgebouwd. Een politieke mandataris weet best te allen tijden elke zweem van belangenvermenging te voorkomen.

“Wanneer men schepen van ruimtelijke ordening is en dan tegelijk een vennootschap met een dergelijk doel opricht, zou men kunnen zeggen dat dit bedenkelijk is”, reageert professor Stijn Verbist van de Faculteit Rechten van de Universiteit Hasselt.

Verbist voegt er wel aan toe dat dit voor hem niet betekent dat mandatarissen geen andere job of geen ander inkomen zouden mogen hebben. “Het is niet verboden om geld te verdienen. Wel is belangenvermenging tussen publieke mandaten en private belangen verboden.”

Immers is het zo dat mandatarissen vandaag al hun persoonlijke inkomsten op tafel leggen, maar hun inkomsten via vennootschappen waarin ze rechtstreeks of onrechtstreeks participeren blijven natuurlijk bedekt.

Professor Stijn Verbist, Universiteit Hasselt

Het is de vraag of Greet Geypen, die in Mechelen onder meer bevoegd is voor ruimtelijke ordening & stedenbouw, wonen, stadsvernieuwing, vastgoedbeleid en monumentenzorg, er verstandig aan deed een eigen BVBA op te richten die als één van haar doelen heeft om vastgoedactiviteiten te ontwikkelen.


UPDATE 28.02.2017

Gazet van Antwerpen gaat door op het thema…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s