Kafka en de geluidsband van de Mechelse gemeenteraad

7 van de 13 centrumsteden bieden de audio- of videoverslagen van de gemeenteraad aan via hun website. Ook Stad Mechelen houdt een audioverslag bij van de gemeenteraad. Alleen kunnen burgers die geluidsopname enkel na afspraak op het stadhuis beluisteren.

Je zou er Kafka achter kunnen vermoeden – met onze nieuwe stadsartiest weet je maar nooit…

Hoewel Stad Mechelen elke gemeenteraad op geluidsband heeft, worden deze audioverslagen standaard niet publiek gemaakt. Burgers die toch een opname willen beluisteren, moeten daarvoor eerst een openbaarheidsverzoek indienen. Daarna volgt een afspraak bij de stadsadministratie.

De burgers kunnen in het kader van de wetgeving op de openbaarheid van bestuur na voorafgaande aanvraag de geluidsopnamen beluisteren op de afdeling bestuurlijk beheer.

Fragment uit het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van Stad Mechelen, artikel 9 §3

Gemeenteraadsleden kennen heel wat minder poespas: zij beluisteren de audioverslagen wel gewoon online. Zo staat het althans beschreven in het huishoudelijk reglement van de Mechelse gemeenteraad:

De geluidsopnamen van de openbare zittingen worden op de website http://www.mechelen.be geplaatst, ten behoeve van de gemeenteraadsleden.

Fragment uit het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van Stad Mechelen, artikel 9 §2

YouTube

Mechelen kan nog veel leren op digitaal vlak van centrumsteden als Antwerpen, Gent, Kortrijk of Leuven. Zelfs het verre Oostende zet haar gemeenteraadszittingen op YouTube. Voor de kostprijs moet je het alleszins niet laten, kregen we eerder al te horen uit Kortrijk.

Volgens datzelfde huishoudelijk reglement van de Mechelse gemeenteraad kan het College van Burgemeester en Schepenen steeds de toelating geven om de geluidsopnamen van de gemeenteraad publiek te maken voor informatieve doeleinden…

Stad Mechelen bewaart een geluidsopname van elke gemeenteraad. Maar als burger vergt het heel wat bureaucratie om die band ook effectief te kunnen beluisteren. Nochtans ligt een oplossing voor de hand: gooi alle opnames van de openbare zittingen online voor iedereen. Meer dan de helft van de centrumsteden doet het al

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s