Gouverneur waarschuwt Mechelen een 3e maal voor uitgestelde schulden [UPDATE]

Na haar brieven aan het Mechelse college in november 2015 en februari 2016, wijst de Antwerpse gouverneur Cathy Berx er ook bij de begroting van 2017 op dat het Mechelse stadsbestuur de financiële lasten naar de toekomst verschuift.

In een brief aan het Mechelse college somt de gouverneur verscheidene financiële bedreigingen op. Een bloemlezing.

Voornaamste doorn in het oog van de gouverneur zijn de obligatieleningen die Mechelen pas in een verre toekomst – na 10, 15 of 20 jaar – moet aflossen.

Doordat de uiteindelijke aflossing van het grootste deel van deze schuld (50.000.000 euro) pas gebeurt op een tijdstip dat niet meer binnen de planningsperiode van het aangepaste meerjarenplan valt, wordt die aflossing niet meer meegenomen in de berekening van de autofinancieringsmarge, waardoor die eigenlijk een té positieve voorstelling geeft van de financiële situatie van uw bestuur.

Gouverneur Cathy Berx

De gouverneur verwijt het Mechelse stadsbestuur dat er geen concreet plan is uitgewerkt om de aflossingen van die 50 miljoen euro aan obligatieleningen ook na 2020 te financiëren.

Tijdens de gemeenteraad van einde maart, waarop de brief besproken werd, reageerde schepen van Financiën Walter Schroons (CD&V) dat de stad vanaf 2020 de autofinancieringsmarge met 2,5 miljoen euro per jaar zal verhogen om de leningen te kunnen terugbetalen. “Als soort van spaarpotje.” Een aanpassing aan de meerjarenplanning die in mei te verwachten valt.

Men wou gewoon meer duidelijkheid van ons en de intentie dat we onze schulden zouden afbouwen.

Schepen Walter Schroons

Stijgende schuld

De brief van de gouverneur zorgde er ook voor dat de totale schuld van onze stad met een 18-tal miljoen euro steeg. Volgens de boekhoudregels van de Vlaamse overheid moest namelijk ook het DBFM-project van de Mechelse brandweerkazerne en het stadsmagazijn op de balans gezet.

Er zijn zo van die brieven die een stadsbestuur liever niet ontvangt. De brief van de Antwerpse gouverneur Cathy Berx is er zo eentje. De gouverneur baseerde zich voor haar scherpe brief op het controlewerk van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur.


Letterlijk

Uit de brief van 13 februari 2017 van gouverneur Cathy Berx aan het Mechels college:

Ondanks het financiële evenwicht in de aanpassing van het meerjarenplan bij budget 2017 voor de periode 2017-2020 vestig ik uw aandacht op enkele bedreigingen die dit evenwicht kunnen aantasten:

  1. de zeer hoge schuldpositie van de stad
  2. het verschuiven van aanzienlijke schuldaflossingen naar de toekomst
  3. de financiering van een belangrijk deel van de toekomstige investeringen met de ontvangsten uit de verkoop op korte termijn van onroerende goederen van de stad, het OCMW en de OV Dodoens, zodat minder leningen moeten aangegaan worden, maar waarvan het niet duidelijk is of de geraamde opbrengsten en realisatietermijnen realistisch zijn
  4. het ontbreken van andere structurele beleidsmaatregelen om de hoge schuldpositie verder af te bouwen en de toekomstige aflossingen van de obligatieleningen na 2020 te financieren

Ik verzoek u dan ook om in uw beleid rekening te houden met deze vaststellingen en de passende maatregelen te treffen. Tevens moet u de uitvoering van de geplande verkopen nauwgezet opvolgen en, indien nodig, de planningsrapporten tijdig bijsturen indien de geplande realisatie, zowel qua timing als qua bedragen, niet aangehouden wordt.


UPDATE 10.04.2017

Geen verslag van overleg met gouverneur

Benieuwd naar het uitgeschreven antwoord van het stadsbestuur op de brief van de gouverneur? Dan moet u nog even geduld uitoefenen. Er is namelijk geen antwoordbrief van de Stad, noch een verslag van het overleg met de gouverneur.

Dat blijkt na een openbaarheidsverzoek van het Mechels magazine As Gau Paust. De officiële, uitgeschreven reactie van het stadsbestuur valt eind mei terug te vinden in het aangepaste meerjarenplan van Stad Mechelen.

De stad stuurt geen antwoord op de brief van de gouverneur van 13/02. Er vond wel een overleg plaats naar aanleiding van de brief. Van dat overleg bestaat geen verslag.
Het resultaat van dat overleg wordt zichtbaar bij de budgetwijziging en de aanpassing van het meerjarenplan die gepland zijn in de gemeenteraad van 23 mei.

Antwoord van de Stadssecretaris van Mechelen

2 gedachtes over “Gouverneur waarschuwt Mechelen een 3e maal voor uitgestelde schulden [UPDATE]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s