Hoe crimineel is Mechelens verleden?

De criminaliteitsstatistieken van Mechelen ogen bijzonder goed. Dat staat buiten kijf. Toch gaat een simpele vergelijking met het begin van dit millennium voorbij aan de criminaliteitspieken uit een recenter verleden. As Gau Paust dook de data in en stelde enkele opmerkelijke evoluties vast.

Burgemeester Bart Somers beklemtoont geregeld hoe veel veiliger onze stad geworden is in vergelijking met de beginjaren van dit millennium, toen hij voor het eerst de stad mocht besturen.

Ook in de laatste editie van Nieuwe Maan, het magazine van Stad Mechelen, prijken indrukwekkende criminaliteitsstatistieken: een vergelijking van een reeks misdaadcijfers uit 2016 met die van 2002.

Houd de dief!

Diefstallen in Mechelen zijn inderdaad gigantisch afgenomen in vergelijking met het begin van dit millennium. Het aantal geregistreerde diefstallen en afpersing dook met de helft naar beneden: van 5.792 in het jaar 2000 tot 2.932 in 2015*. Fenomenaal? Jazeker.

Nooit eerder haalden we de afgelopen 15 jaar zo’n lage aantallen voor vijf criminaliteitsfenomenen. Sterker nog, sinds 2002 zijn de cijfers voor bijna alle fenomenen – op winkeldiefstal na – gedaald.

Nieuwe Maan, nr. 60

Zo is bijvoorbeeld het aantal gestolen wagens in Mechelen in vrije val vergeleken met het jaar 2000.

autodiefstal
Het aantal autodiefstallen leek in 2009 nog even te stagneren, maar zakte daarna helemaal in (bron data: stat.policefederale.be)

Pieken (en dalen)

Toch is een vergelijking met 15 jaar geleden enigszins geforceerd, want rond het jaar 2009 (of later) kende Mechelen geregeld nog een piek aan specifieke misdaad, zoals vandalisme, beschadigingen aan auto’s, slagen en verwondingen of zakkenrollerij. De daaropvolgende jaren registreerde de politie dan weer opvallend minder criminele feiten voor die misdaadcategorieën. Om maar te zeggen dat 2000 (of 2002) geen ondubbelzinnig referentiejaar is voor heel wat criminele fenomenen.

vandalisme
Vandalisme nam in 2009 toe met ruim 50% in vergelijking met het jaar 2000. Pas in 2012 zakte het aantal geregistreerde feiten opnieuw onder dat van het jaar 2000. (bron data: stat.policefederale.be)

Drugsbezit kende dan weer een piek in 2012 en lijkt niet meteen te zakken tot onder het niveau van voor 2011. Al vallen ook deze hoge cijfers te nuanceren, aangezien drugsinbreuken “proactieve misdrijven” zijn – hoe meer je er naar zoekt, hoe meer feiten je ervan vaststelt…

drugsbezit
Het aantal vastgestelde inbreuken i.v.m. drugsbezit in Mechelen kende in vergelijking met het jaar 2000 een opmerkelijke stijging. Wellicht een weerspiegeling van het Mechelse veiligheidsbeleid… (bron data: stat.policefederale.be)

Seks & geweld

Een andere – weliswaar wisselvallige – stijger zijn de zedenmisdrijven. Al gaat het telkens over relatief lage totalen.

zedenmisdrijven
Het aantal zedenmisdrijven steeg met 75% in vergelijking met het jaar 2000… (bron data: stat.policefederale.be)

Ook de cijfers voor intrafamiliaal fysiek geweld binnen het koppel stegen sterk in vergelijking met 15 jaar geleden. Wel lijkt de piekperiode, dit keer van 2008 tot 2011, achter de rug.

fysiekgeweldkoppel
Koppels gaan steeds minder met elkaar op de vuist, tenzij je met het jaar 2000 aan het vergelijken slaat… (bron data: stat.policefederale.be)

Kun je met de Mechelse criminaliteitsstatistieken alles bewijzen? Dat nu ook weer niet. Het aantal diefstallen en afpersing, om de grootste misdaadcategorie te noemen, daalde werkelijk bijzonder sterk in vergelijking met het begin van dit millennium. Maar door de huidige aantallen koudweg naast die uit de beginjaren van 2000 te leggen, ga je voorbij aan de verschillende pieken uit een recenter verleden.

* Op de data-site van de politie vallen enkel cijfers voor het jaar 2000 en vanaf 2007 t.e.m. 2015 te raadplegen. Voor 2016 zijn enkel de cijfers t.e.m. het 3e kwartaal beschikbaar. Wij maakten daarom de vergelijking met het jaar 2000. Omdat het jaar 2016 nog niet volledig gepubliceerd werd, stopten wij onze vergelijking bij het jaar 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s