Waarom burgemeester Somers maar beter zijn wachtwoord wijzigt

Twee officiële e-mailadressen van burgemeester Bart Somers (Open VLD) zijn mogelijks betrokken bij een datalek. Dat suggereert de wereldwijd befaamde security-site HaveIBeenPwned.com.

Twee verschillende professionele e-mailadressen van burgemeester Bart Somers waren mogelijks betrokken bij een datalek op het internet. Dat blijkt uit een eenvoudige controle van de bewuste mailadressen op de befaamde security-site HaveIBeenPwned, die een overzicht bijhoudt van massa’s mogelijks gecompromitteerde mailadressen en loginnamen.

Of er daadwerkelijk een hack van de gepubliceerde e-mailadressen gebeurde, is lang niet zeker. Toch zijn security-experts het er over eens dat je maar beter je wachtwoord wijzigt wanneer de zoekmachine van de security-site HaveIBeenPwned jouw e-mailadres vermeldt. De site inventariseerde ondertussen al 3,8 miljard accounts.

Datalek?

In één geval ging het om een anonieme publicatie – een zogeheten “paste” – van ongeveer 20.000 e-mailadressen eind januari 2017. Wel valt de precieze inhoud niet meer te achterhalen en daardoor is ook de ernst ervan onduidelijk. Toch wordt zo’n anonieme publicatie als een indicatie gezien van een mogelijk datalek. Het andere geval betrof een niet-bevestigd datalek van december vorig jaar met 458 miljoen unieke e-mailadressen. 

LinkedIn

Somers is trouwens niet de enige uit het Mechels college die best even de eigen wachtwoorden herbekijkt. Het mailadres van schepen Walter Schroons (CD&V) krijgt een vermelding bij het datalek van Adobe uit oktober 2013. Dat van OCMW-voorzitter en schepen Koen Anciaux (Open VLD) was één van 164 miljoen buitgemaakte accounts bij de beruchte LinkedIn-hack uit 2012.

anciaux_pwned
Ook schepen Anciaux kan best even zijn vergelijkbare wachtwoorden voor online diensten wijzigen, mocht hij dat sinds 2012 niet meer hebben gedaan. Zijn officieel e-mailadres inclusief wachtwoord voor LinkedIn werd destijds buitgemaakt. (bron schermafbeelding: HaveIBeenPwned.com)

Is mijn e-mailadres veilig?

Ook al ligt een hack of datalek in een ver verleden dan nog is het gevaar niet noodzakelijk voorbij. Vaak wordt eenzelfde wachtwoord immers ook voor andere online diensten gebruikt…

Via de zoekbalk op de website HaveIBeenPwned.com valt eenvoudig te verifiëren of je e-mailadres of loginnaam de voorbije tijd mogelijks bij een hack of datalek betrokken raakte. De site is het werk van IT security specialist Troy Hunt.

Dat je maar beter voor elke online dienst een ander wachtwoord neemt of nog beter: een ganse zin. Dat weet je ergens wel, maar heb je er al echt werk van gemaakt? Ook een paswoordmanager zoals LastPass of tweestaps authenticatie helpt jouw account beter te beveiligen.


UPDATE: Journalist Kwinten Rummens raadt ons aan om KeePassX te gebruiken ipv LastPass, omdat deze laatste zelf ooit al gehackt werd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s