Op audiëntie

Het Mechels magazine As Gau Paust ging onlangs op visite bij de stadssecretaris van Mechelen en tekende dit wedervaren.

Ik krijg een mail met een vreemde boodschap van een bestuursadviseur van de Stad. Of ik – zoals alle journalisten – de documenten van de gemeenteraad op voorhand kan krijgen, had ik eerder gevraagd. Ik was blijkbaar eventjes op en dan weer van de perslijst gevallen. Niet helemaal toevallig, zo blijkt nu…

Het gesprek met de stadssecretaris zal uitwijzen of u eventueel aanspraak kunt maken om op deze strikte lijst van perscorrespondenten geplaatst te kunnen worden.

IMG_2204
Of ik wel een journalist ben? Dat moet een gesprek met de stadssecretaris uitmaken.

Diezelfde avond heb ik een gesprek met de stadssecretaris. Nadat we al een gans jaar een WOB*-relatie hebben, wil de belangrijkste ambtenaar van de Stad me persoonlijk spreken. Ik dacht eerst nog dat het over de begroting van de politiezone zou gaan – een document dat ik digitaal had opgevraagd en men me schijnbaar enkel ter plaatse wil laten inzien – maar blijkbaar word ik vanavond journalistiek gewogen. Een sympathieke onthaalbediende begeleidt me tot aan het bureau van de stadssecretaris.

IMG_2203.PNG
* Aangezien ik geregeld bestuursdocumenten opvraag op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur – de WOB dus.

De stadssecretaris vertelt dat hij vanuit zijn entourage de opmerking krijgt dat ik nooit naar persconferenties van de Stad kom. Dat ik ook niet op de persbanken ga zitten tijdens de gemeenteraad, maar gewoon tussen het publiek. Hij vraagt me of ik misschien enige schroom heb? Ik zet me gewoon graag te midden van de mensen, antwoord ik.

IMG_2202.PNG
“Hoe spreek je dat eigenlijk uit ‘As Gau Paust’, want ik ben niet van Mechelen?”

Vroeger was de perslijst bedoeld voor journalisten met een perskaart, vertelt de stadssecretaris, al beseft hij maar al te goed dat de tijden veranderd zijn. Het gesprek meandert van enkele complimentjes over ons magazine tot de Journalistieke Code. Op de salontafel liggen bovenaan in een map – bijna nonchalant – enkele prints van de Raad voor de Journalistiek.

IMG_2200.PNG
Merci Hergé!

De stadssecretaris – ondertussen mag ik al Erik zeggen – vertelt dat hij in zijn entourage hoort dat ze de stukken op As Gau Paust nogal kritisch vinden. Zowel binnen het college, maar ook onder ambtenaren. Zo ligt ons stukje over de niet vrijgegeven juryrapporten van de verkiezing tot overheidsorganisatie van het jaar bij sommigen toch wat op de maag.

IMG_2199.PNG
De organisatoren (EY, De Tijd/L’Echo, BNP Paribas Fortis) van de wedstrijd voor overheidsorganisatie van het jaar weigerden de juryverslagen vrij te geven.

Dat ik me beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur vindt de stadssecretaris wel wat vreemd voor een journalist: “Je doet als burger beroep op de openbaarheidswetgeving.” Of ik nu burger ben of journalist, wil de stadssecretaris daarom weten. Ik had hem de informatie ook steeds gewoon kunnen vragen, zonder alle administratieve rompslomp. Ik kijk wat verbaasd. Dat ik graag alle auditverslagen wil inzien, vraag ik hem.

IMG_2198.PNG
Iedereen is journalist!

We ronden af, want straks start de laatste gemeenteraad voor het zomerreces. Voortaan sta ik opnieuw op de perslijst van de gemeenteraad, belooft de stadssecretaris me nog. Een belofte die pas begin september gestalte krijgt, aangezien de gemeenteraad na vanavond ruim 2 maand de deuren sluit.

IMG_2197.PNG

Na de gemeenteraad, die ik opnieuw volgde tussen het publiek, wandel ik naar huis over de Grote Markt. In het avondlicht valt een bundel op die ik onder mijn arm meedraag. Het is de begroting 2016 van de politiezone Mechelen-Willebroek.

Einde.


UPDATE: Onze striportage verscheen ook op Apache.be

3 gedachtes over “Op audiëntie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s