Wikipedia doorprikt “Somers-propaganda” vanuit het Mechels stadhuis

Via een toetsenbord van Stad Mechelen kreeg het Wikipedia-artikel over Bart Somers onlangs een stevige opfrisbeurt. Het resultaat was een lijvige lofzang aan het adres van de Mechelse burgemeester. Pure propaganda, vond een ‘Wikipedian’, die daarop het artikel naar de oorspronkelijke versie terugzette.

Twee maand geleden probeerde men vanuit een ip-adres van Stad Mechelen de politieke loopbaan van Bart Somers (Open VLD), als burgemeester van Mechelen, zwaar in de verf te zetten via zijn Wikipedia-artikel. Zo verschenen, via één enkele bijdrage, verscheidene lovende paragrafen over het laatste boek van Somers, de Mechelse infrastructuur, de veiligheid en kinderarmoede in de Dijlestad, de prijs voor beste overheidsorganisatie en de publieksprijs voor de Rik Wouterstuin in Mechelen.

De inhoud leek op propaganda die op een persoonlijke webstek of die van zijn partij thuishoort, niet op Wikipedia. Ik heb uw bewerking dan ook teruggedraaid.

Reactie van een ‘Wikipedian’

13 minuten later werden alle aanpassingen verwijderd door een doorwinterde ‘Wikipedian’ die de aanvullingen met “propaganda” vergeleek.

wikipedia_somers1
Voor de liefhebbers: het Wikipeda-artikel over Bart Somers kreeg er op 15 mei 2017 om 14:46 via een ip-adres van Stad Mechelen in één beweging maar liefst 2.781 bytes bij – een serieuze lap tekst. Doorgaans gaat het maar om enkele tientallen of een paar honderd bytes per wijziging. (Schermafbeelding: Wikipedia)

De schrijver (m/v) van dienst bleek duidelijk niet helemaal vertrouwd met de Wikipedia-spelregels. Wat er op kan wijzen dat het wellicht geen communicatiespecialist(e) was van de Stad die deze lofrede op Wikipedia plaatste. Wel zeker is dat de tekst op een maandagnamiddag in mei van dit jaar via het netwerk van Stad Mechelen op Wikipedia werd gezet.

Het voorval doet onwillekeurig terugdenken aan de Brugse kandidaat-burgemeester Pol Van den Driessche (N-VA) die een drietal jaar geleden betrapt werd toen hij aan zijn Wikipedia-artikel sleutelde. Eerder onthulde As Gau Paust al dat het Wikipedia-artikel van toenmalig N-VA-schepen Bart De Nijn vanuit het Mechels stadhuis werd aangescherpt.

Hoe verleidelijk ook, Wikipedia raadt sterk af om een artikel over jezelf, je familie, je vrienden, je klanten, je werkgevers of andere relaties te bewerken. Hoewel de aanpassingen mogelijks correct kunnen zijn, valt het vermoeden van belangenvermenging niet uit te sluiten.

Wie dacht dat Wikipedia de vrije internetencyclopedie voor én door het volk is, leest beter toch ook eens de geschiedenis door die van elk artikel wordt bijgehouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s