Calvo wint slag om Vlaamse Bib

Wie schrijft die blijft. Voor een politicus moet dit, een jaar voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen, als muziek in de oren klinken. Van het kleine clubje schrijvende Mechelse politici is het boek ‘F*ck de zijlijn’ van Groen-gemeenteraadslid Kristof Calvo veruit het meest verspreid in de Vlaamse openbare bibliotheken. Ruim twee keer zoveel als het laatste werk van burgemeester Bart Somers of sp.a-oppositieleidster Caroline Gennez.

Foto: muurschildering op de (oude) bibliotheek door Gijs Vanhee

De Mechelse gemeenteraad telt slechts een handvol schrijvende politici. Boeken met een louter politieke boodschap vloeien enkel* uit de pen van Open VLD-fractievoorzitter in het Vlaams parlement en burgemeester Bart Somers, Groen-kamerfractieleider en gemeenteraadslid Kristof Calvo en Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid voor sp.a Caroline Gennez.

De drie politieke tenoren brachten de voorbije jaren elk een boek uit over hun politieke dada. Gennez deed dat met De Verschilligen in de aanloop van de verkiezingen in 2014. Calvo volgde een jaar later met zijn F*ck de zijlijn en Somers publiceerde zijn boek over Samen leven: een hoopvolle strategie tegen IS in oktober 2016.

De Slag om de Vlaamse Bib: in welke openbare bibliotheken vind je het laatste boek van Somers, Gennez en Calvo? Klik op de pijl linksboven om de verschillende auteurs te (de)selecteren. (Bron data: bibliotheek.be / AGP)

Met 127 openbare bibliotheken of bedieningspunten bereikt Calvo een behoorlijk indrukwekkende score. Zeker in vergelijking met het boek van Somers, ontleenbaar in 51 openbare bibliotheken, dat desondanks best wat media-aandacht kreeg. Toch gaat Somers er op vooruit: zijn boek uit 2012, ‘Mechelen: bouwstenen voor een beter stad’, bereikte amper 8 openbare bibliotheken. Neemt niet weg dat de score van Somers’ laatste werk wat tegenvalt: ook Gennez doet het met 58 bibliotheken beter dan onze burgervader.

Dat Calvo een heuse Vlaamse promotour draaide vanaf november 2015 tot en met eind februari 2017 zal hem vermoedelijk geen windeieren hebben gelegd. 75% van de steden en gemeenten die hij op die tour bezocht hebben het boek vandaag ook in de openbare bibliotheek – da’s uiteraard geen oorzakelijk verband, het is wel opvallend.

Perspectief

Toch is Calvo’s score lang niet zo straf als bijvoorbeeld die van ‘Graailand’ uit 2016 van PvdA-frontman Peter Mertens, een boek dat maar liefst in 276 openbare bibliotheken terug te vinden is. Wel doet ‘F*ck de zijlijn’ het opmerkelijk beter dan de pennenvruchten van tal van andere bekende politieke kopstukken, zoals het recente ‘Nieuwe vrijheid’ van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten dat in 86 openbare bibliotheken ligt. Ook ‘Vrank en vrij’ van Jean-Marie Dedecker uit 2016 (in 94 bibliotheken) of ‘Het moedige midden’ van CD&V-voorzitter Wouter Beke uit 2012 (in 68 bibliotheken) scoren een pak lager. Het vrij recente boek ‘Toekomst in eigen handen’ van VB-voorzitter Tom van Grieken is in 49 openbare bibliotheken terug te vinden. Ook bijna-Mechelaar en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) moet met zijn recentste werk ‘De ontwakende reus’ de duimen leggen bij 107 openbare bibliotheken.

boekenstrijd
Aantal openbare bibliotheken of bedieningspunten per provincie die het laatste boek van Somers, Calvo en Gennez aanbieden – Brussel wordt apart vermeld. Zou het kunnen dat de Antwerpse openbare bibliotheken een voorliefde hebben voor het boek van Calvo en Gennez? #dtv (Bron data: bibliotheek.be / AGP)

Maar worden de boeken ook gelezen? Midden augustus 2017 telden we 22 uitleningen voor het recentste boek van Calvo of ongeveer 17% van de beschikbare exemplaren, 8 exemplaren van het boek van Somers of bijna 16% en 1 exemplaar van het boek van Gennez.

Een welgemeende

De échte grote winnaar van de slag om de Vlaamse openbare bibliotheken is eigenlijk Calvo’s partijgenoot Tom Kestens. De muzikant en Mechels gemeenteraadslid schreef de muziek voor het kinderluisterboek de wonderlijke reis van Hupsala Princess – inclusief klimaatboodschap – van Ianka Fleerackers. Terug te vinden in maar liefst 209 openbare bibliotheken in het Vlaamse land.

Als politieker wil je je ideeën kenbaar maken. Liefst aan zoveel mogelijk mensen tegelijk. Een openbare bibliotheek is dan één van die plaatsen waar je jouw boek maar al te graag in de rekken ziet liggen. Van de Mechelse politici slaagt het laatste boek van Kristof Calvo (Groen) daar opvallend goed in.

* Van de landelijk minder bekende Mechelse gemeenteraadsleden vonden we het boek ‘Lesgeven aan Fatima en Ahmed: praktijkboek voor het werken met Marokkanen en Turken’ van voormalig schepen Ali Salmi (sp.a) uit 1997 in 26 openbare bibliotheken terug. Schepen en historica Greet Geypen (Open VLD) presenteerde in 2009 haar eerste – historische – boek: ‘Liberalisme in Mechelen. Historische schets van het liberalisme en de Liberale Partij van 1830 tot 1961’, dat weliswaar in geen enkele openbare bibliotheek te verkrijgen is. Misschien een tip voor de bib van Mechelen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s