Geypen cumuleert opnieuw meeste betaalde mandaten

Van het ganse Mechelse college had schepen voor vastgoed Greet Geypen (Open VLD) het voorbije jaar het grootste aantal betaalde mandaten in portefeuille. Voor het tweede jaar op rij is dat. De leading lady van de Mechelse Open VLD dankt die score onder meer aan haar verscheidene zitjes bij intercommunales en afgeleiden.

Greet Geypen blijft de grootste betaalde mandatenhouder van het Mechelse stadsbestuur. Enkel het aantal bezoldigde mandaten van haar partijgenoot Koen Anciaux komt in de buurt. De rest van het college volgt op ruime afstand.

mandaten2016
De Open VLD-schepenen Greet Geypen en Koen Anciaux bekleedden samen 42% van alle bezoldigde mandaten binnen het Mechelse stadsbestuur, dat met 10 personen in totaal 53 bezoldigde mandaten telde gedurende gans 2016. (Bron data: Belgisch Staatsblad)

Daarmee bestendigt Geypen haar behoorlijk indrukwekkende opmars: waar Anciaux sinds jaar en dag min of meer hetzelfde aantal bezoldigde mandaten vasthoudt, weet Geypen er sinds 2012 steeds meer bij elkaar te sprokkelen, een twaalftal ondertussen. Om een idee te krijgen: de betaalde mandatenkampioen van Vlaanderen, de Antwerpse schepen Koen Kennis (N-VA), had er vorig jaar 19.

Toch cumuleert Geypen niet langer het meeste mandaten van het ganse Mechelse college. De nieuwe Mechelse mandatenkoning is Stefaan Deleus (CD&V), die afklokt op 21 – waarvan weliswaar 17 onbezoldigde mandaten. Schepen Hendrickx (N-VA) volgt met 20 stuks, daarna komt schepen Den Roover (N-VA) met 17 en pas dan volgt Geypen met een totaal van 16 mandaten.

Intercommunales

Samen met haar partijgenoot Anciaux beheerst Geypen, vanuit het college, het landschap van de intercommunales waarin Mechelen rechtstreeks participeert: sinds 2013 is ze bestuurder bij Iverlek, Ivarem en Igemo – waar de schepen voor vastgoed ook lid is van het directiecomité. Ook bij Eandis – via Iverlek – vinden we Geypen terug. Telkens gaat het om bezoldigde mandaten.

intercommunales
De Mechelse Open VLD-schepenen hebben een voet in de meeste intercommunales* waarin Mechelen rechtstreeks participeert. Enkel bij drinkwatermaatschappij Pidpa en uitvaartbedrijf Pontes is er niemand van de Mechelse Open VLD-schepenen terug te vinden. Eind oktober 2016 stapte schepen en OCMW-voorzitter Anciaux evenwel uit het adviescomité van Cipal. (Bron data: Belgisch Staatsblad)

Dit jaar voegt Geypen daar nog twee extra bezoldigde mandaten bij intercommunales aan toe: eentje bij Iverlek, waar ze op 1 januari 2017, naast voorzitter van de raad van bestuur, ook deel uitmaakt van het regionaal bestuurscomité. En eentje bij Igemo, waar ze naast ondervoorzitter van de raad van bestuur en ondervoorzitter van het directiecomité, ook in het adviescomité streekbeleid zetelt. Hiermee zal Geypen bij haar volgende aangifte voor 2017 minstens op zes bezoldigde mandaten uitkomen bij intercommunales.

Naast een handvol bezoldigde mandaten bij intercommunales die de Mechelse schepen bij het begin van de huidige legislatuur verkreeg, weet Geypen, jaar na jaar, een bijkomend bezoldigd mandaat te verzilveren. Vaak gaat het opnieuw om overheidsgerelateerde organisaties. Zo duikt Geypen sinds 2015 op als ondervoorzitter van de raad van bestuur van de NV Technopolis**, was ze van 2015 tot 2016 bestuurder bij de NV Lijninvest, een dochteronderneming van De Lijn, en is ze sinds vorig jaar bestuurder bij Warmte@Vlaanderen, een warmtebedrijf waarvoor Eandis en Infrax de krachten bundelden.

bezoldigdemandaten_geypen
Overzicht van de bezoldigde mandaten van schepen Greet Geypen. De groene kleur betekent dat het betaald mandaat uitgevoerd werd tijdens het overeenkomstige jaar. (Bron data: Belgisch Staatsblad m.b.v. cumuleo.be / Stad Mechelen)

Dit jaar komt daar normaal gezien ook nog haar bezoldigd mandaat als zaakvoerder van haar eigen bvba bovenop – maar dat leest u volgend jaar beslist in het Belgisch Staatsblad.

Daarmee stijgt Geypen bij haar volgende mandatenaangifte vermoedelijk naar 14 bezoldigde mandaten.

#2800love

Vreemd genoeg vermeldde schepen Geypen haar (onbezoldigd) bestuursmandaat bij de Mechelse citymarketeer Mechelen Morgen weerom niet op haar verplichte mandatenaangifte aan het Rekenhof – net zomin trouwens als burgemeester Somers. Nochtans gaf het Mechels stadsbestuur pas eind september 2016 te kennen de CVBA op te willen doeken. Schepen Stefaan Deleus, die voor het eerst zijn mandaten diende aan te geven, gaf dit mandaat wel aan. Ook de N-VA-schepenen en medebestuurders Katleen Den Roover en Christiaan Backx deden dit correct.

*We volgen de invulling die het Agentschap Binnenlands Bestuur geeft aan het “intergemeentelijk samenwerkingsverband” in haar inventarisatie van april 2017. De participaties van die intergemeentelijke samenwerkingsverbanden hebben we niet in de figuur opgenomen.

** Naast haar bestuursmandaat van de NV Technopolis, is Geypen ook bestuurder bij de achterliggende vzw Flanders Technology International, maar dat vonden we niet terug op haar mandatenaangifte in het Belgisch Staatsblad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s