Fietsdiefstallen dalen ook zonder zendertjes

Terwijl het fietszendertjes-offensief bijlange na nog niet op kruissnelheid zit in Mechelen, telde de lokale politie toch al minder fietsdiefstallen in vergelijking met vorig jaar.

In 2016 kende het aantal fietsdiefstallen in Mechelen een geweldige aangroei: het aantal fietsdiefstallen jumpte opnieuw naar het niveau van 2010 – de hoogste piek uit het voorbije 10 jaar fietsen-jatten-in-Mechelen. En dat terwijl het aantal criminele fietsfeiten in 2014 tot een minimum was gedaald.

fietsdiefstallen_evolutie
Het aantal fietsdiefstallen steeg erg sterk in 2016 en pikte zo opnieuw aan bij het niveau van 2010. (Bron data: stat.policefederale.be)

Om die hoge pieken in de toekomst beter te bestrijden, kondigde burgemeester Bart Somers (Open VLD) vorig jaar een volgsysteem met fietszendertjes aan.

“Om het hardnekkig fenomeen van de fietsdiefstallen efficiënt aan te pakken investeert de politiezone Mechelen-Willebroek opnieuw in fenomeengerichte technologie.”

Bron: bartsomers.be, 13 december 2016

In perspectief

Fietsdiefstallen vormen uiteraard niet overal in Mechelen een even grote plaag. De kans dat je fiets gepikt wordt, hangt ook af van de wijk waar je je fiets stationeert.  Mechelen-Centrum kent – niet toevallig – het grootste aantal fietsdiefstallen: met het station als één van de zwarte zones. In de vijf deelgemeenten wordt – niet verrassend – uiterst zelden een fiets gestolen…

fietsdiefstallen
Bemerk het constant verschijnen van “groene fietsjes” (= gestolen) aan het Mechelse station (Bron figuren: wijkbarometer Mechelen-Centrum augustus 2016 t.e.m. augustus 2017, lokale politie Mechelen / Animatie: AGP)

De grote toename van fietsdiefstallen startte vorig jaar in april, met een absolute uitschieter in het Mechelse centrum in de maand augustus, om eind 2016 alweer op een aanzienlijk lager aantal uit te komen. Onduidelijk wat de precieze reden is – wel gaf politiewoordvoerder Dirk Van de Sande ons te kennen dat de Mechelse politie al verscheidene maanden gerichte acties voert ter voorkoming van fietsdiefstallen.

fietsdiefstallen_2015_2017
De data haalden we uit de wijkbarometer van de Lokale Politie van Mechelen. Daarbij namen we enkel volgende “wijken” mee: Mechelen-Centrum, Arsenaal, Battel, Heffen, Hombeek, Leest, Mechelen-Noord, Mechelen-Zuid, Muizen, Nekkerspoel, Tervuursesteenweg en Walem. Deze data wijken ietwat af van de criminaliteitsstatistieken die pas later op de site van de federale politie verschijnen*. (Bron data: politiemechelen.be)

Indien het aantal fietsdiefstallen de rest van het jaar een vergelijkbare curve volgt als de voorbije twee jaren klokt Mechelen dit jaar af op een vermoedelijke daling van ± 12 procent in vergelijking met de piek van vorig jaar. Beterschap op komst dus.

Smile!

Aan de fietszendertjes kan dat voorlopig niet liggen. Vandaag rijden er nog maar een 200-tal fietsen met zo’n chip rond in de Dijlestad. “De tweede fase is voorzien begin oktober”, bevestigt schepen van preventie Stefaan Deleus (CD&V). Vanaf oktober tot en met december krijgen 2.932 Mechelse fietsen een zendertje ingeplant.

De sensoren die de fietszendertjes op basis van een bluetooth-signaal traceren, staan voorlopig enkel in de buurt van een ANPR-camera – die de dief vervolgens op de gevoelige plaat vastlegt. Mobiele sensoren zijn er momenteel niet.

Ongezouten

Door het beperkt aantal chips in Mechelse fietsen zijn er momenteel nog geen diefstallen opgehelderd met behulp van zo’n zendertje. “Wel heeft de politie bij één gestolen fiets kunnen vaststellen dat de eigenaar er mee rondreed. Zij vergat haar fiets te ontseinen. Twee gestolen fietsen met zender zijn nog niet voorbij een locator gepasseerd”, geeft schepen Deleus nog mee.

Binnenkort worden alle huidige zendertjes vervangen door een exemplaar met een sterkere batterij en een compactere zender, die ook een onderscheid maakt in beweging en rust – door in rust slechts één signaal per seconde te sturen in plaats van twee.


* Het verschil tussen de officiële criminaliteitsstatistieken en de wijkbarometer beperkt zich per maand doorgaans tot enkele eenheden. Op jaarbasis kan dit weliswaar tot een 100-tal oplopen.

fietsdiefstallen_verschil
Het aantal fietsdiefstallen uit de wijkbarometer is steeds lager dan deze uit de officiële criminaliteitsstatistieken – mogelijks omdat de wijkbarometer veel sneller wordt gepubliceerd en daardoor een aantal misdrijven mist? #dtv (Bron data: politiemechelen.be / stat.policefederale.be)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s