Somers hoeft geen hoogbouwvisie [UPDATE]

Waarom Mechelen geen hoogbouwvisie heeft, wou gemeenteraadslid Anne Delvoye (N-VA) wel eens weten van burgemeester Somers (Open VLD) tijdens het vragenrondje aan het eind van de gemeenteraad. Te arbeidsintensief. Te veel planlast. En vooral veel geld voor consultancy met vaak zeer beperkte meerwaarde, klonk het uit de mond van onze burgervader. En ook dat Mechelen zich spiegelt aan steden zoals Leuven. Pittig detail: die laatste heeft toch wel een hoogbouwvisie zeker.

De Mechelse adviesraad voor ruimtelijke ordening GECORO pleit intern al enige tijd voor een hoogbouwvisie voor onze stad. Maar het stadsbestuur houdt de boot af.

In de vragen aan het eind van de laatste gemeenteraad stelde gemeenteraadslid Anne Delvoye de vraag op de man af: waarom ontbreekt er in Mechelen een overkoepelende hoogbouwvisie over alle ruimtelijke ordeningsprojecten heen?

Te veel planlast, reageerde burgemeester Somers. Bovendien vraagt de Vlaamse regering te verdichten met voldoende groene ruimte en dat gebeurt al in Mechelen, vindt Somers. Zo’n hoogbouwvisie leidt maar tot een verstikkende bureaucratie, klonk het nog.

Hoog van de toren

In zijn reactie verwees de burgemeester ook naar centrumsteden als Kortrijk en Leuven die, volgens Somers, goede voorbeelden zijn van moderne bouwprojecten gecombineerd met een historische binnenstad.

Ironisch genoeg blijkt Stad Leuven wel over zo’n hoogbouwvisie te beschikken – Kortrijk dan weer niet, wel komt daar een “beeldkwaliteitsplan” voor de stad in plaats van het gabarietenplan dat sinds de jaren 90 gehanteerd werd als beleidskader. In februari 2018 staat dat op de agenda.

Tijdens de bewonersvergadering voor de centrumwijk van Mechelen verzekerde Somers de aanwezige bevolking dat er enkel torens te verwachten zijn op de Comet, aan het station, op de Keerdok-site en op termijn aan de Carrefour in Mechelen-Noord.

stadWorkflow
Dit workflow-schema vat alle voorwaarden tot ontwikkeling samen waarmee duidelijk wordt welke instrumenten uit te werken alvorens een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in te dienen. PS: HBS staat voor Hoger Bouwen en Schaalvergroting. (Bron: Eindrapport BUUR, 2014)
De Leuvense hoogbouwvisie streeft 3 doelstellingen na:

1) de stad verdichten

 • om extra programma te realiseren
 • om een strategische plek optimaal te benutten
 • om een economische hefboom te creëren

2) de stad vergroenen door

 • open ruimte te vrijwaren
 • open ruimte te creëren

3) het stadslandschap versterken door

 • te structureren
 • te representeren / onderscheiden
 • publieke ruimte te articuleren


UPDATE: Mechelen richt ‘stadsbrede kwaliteitskamer’ op

De gemeenteraad keurde op 24 oktober de oprichting van een nieuw adviesorgaan goed dat de belangrijkste stadsontwikkelingsprojecten in Mechelen gaat beoordelen op vlak van architecturale, stedenbouwkundige en ruimtelijke kwaliteit.

De kwaliteitskamer bestaat uit 6 personen – 1 ambtenaar en 5 externen:

 1. Ambtenaar van de bouwdienst als secretaris (zonder stemrecht)
 2. Deskundige architectuur – erfgoed
 3. Deskundige architectuur – ruimtelijke planning/stedenbouw
 4. Deskundige architectuur – landschap/openbare ruimte
 5. Deskundige architectuur – wooncomfort
 6. Stedenbouwkundige

De deskundigen worden in januari 2018 aangesteld.

Het College van burgemeester en schepenen agendeert de dossiers voor de kwaliteitskamer. Of de daaropvolgende adviezen bindend zijn, is ons nog niet duidelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s