Google-peiling: Calvo en Van Overtveldt populairst

Welke Mechelse politicus is het populairst op Google? Niet burgemeester Somers (Open VLD), wel Kristof Calvo (Groen) en neo-Mechelaar Johan Van Overtveldt (N-VA) winnen het pleit. Nog opvallend: 6 van de 10 Mechelse stadsbestuurders zijn, volgens Google-normen, totaal onbemind op het web.

Met behulp van de zoekwoorden-tool ‘KeywordPlanner’ uit de advertentiewinkel van Google en Google Trends, een webinstrument waarmee je eveneens de populariteit van zoektermen kunt nagaan, organiseerde het Mechels magazine As Gau Paust een pop poll over Mechelse politici.

De mediagenieke prijs van beste burgemeester die Bart Somers mocht ontvangen lijkt op Google niet erg door te werken – de opmerkelijke piek in het voorjaar niet te na gesproken. Van de vier nationale tenoren (Somers, Calvo, Gennez en Van Overtveldt) die volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen dingen naar de stem van de Mechelaar scoort Kristof Calvo het sterkst, op de voet gevolgd door bijna-Mechelaar Johan Van Overtveldt.

poppoll
Interesse in de loop der tijd. De cijfers geven de zoekinteresse aan ten opzichte van het hoogste punt in de grafiek voor Google-zoekopdrachten uit Vlaanderen tijdens het voorbije jaar. Een waarde van 100 is de maximale populariteit voor een zoekterm. Een waarde van 50 betekent dat een zoekterm half zo populair is. Een score van 0 betekent dat de term minder dan 1% populariteit heeft ten opzichte van de piekwaarde. (Bron data: Google Trends – klik door en ontdek de meest actuele grafiek)

Rozen verwelken

Schepenen vergaat het minder goed in onze Google Pop Poll. In de zoekschaduw van burgemeester Somers weten enkel schepen Marc Hendrickx (N-VA) en Open VLD-schepenen Koen Anciaux en Greet Geypen zich min of meer overeind te houden. Daarna volgt het grote niets: de eigennamen van zes van de tien collegeleden blijken geen enkele waarde te hebben qua zoekpopulariteit op Google. Zowel de Mechelse Groen- als CD&V-schepenen schijnen op amper een klein jaar van de gemeenteraadsverkiezingen online volstrekt onbemind.

googlepoll_college
Burgemeester Somers overvleugelt zijn ganse bestuursploeg op vlak van “zoekpopulariteit”. Deze statistiek toont het aantal zoekopdrachten voor een zoekwoord en geeft zo een indicatie van de gemiddelde hoeveelheid maandelijks verkeer die van een zoekwoord te verwachten valt. (Bron data: Google Adwords)

N-VA-lijstduwer Van Overtveldt staat met een zoekpopulariteit van 1900 samen met Calvo op het hoogste schavot. CD&V-lijsttrekker Wim Soons haalt een score van 140 en doet het daarmee nu al pakken beter dan alle CD&V’ers samen uit de Mechelse gemeenteraad. PvdA-lijsttrekker en acteur Dirk Tuypens behaalt met 320 eenzelfde relatief hoge zoekpopulariteit als Groen-gemeenteraadslid Tom Kestens – niet toevallig ook al iemand met enige nationale bekendheid… De zoekscores voor de gemeenteraadsleden van M+ zijn dan weer opmerkelijk laag.

De Google Pop Poll-resultaten

Het overzicht voor alle lokale verkozenen:

Naam Zoekpopulariteit Partij
Kristof Calvo 1900 Groen
Bart Somers 1600 Open VLD
Caroline Gennez 1300 sp.a
Tine Van den Brande 1000 sp.a
Marc Hendrickx 390 N-VA
Catherine François 320 VLAAMS BELANG
Tom Kestens 320 Groen
Johan Timmermans 210 Open VLD
Greet Geypen 170 Open VLD
Farid Bennasser 110 sp.a
Koen Anciaux 110 Open VLD
Frank Creyelman 90 VLAAMS BELANG
Klaartje Heiremans 70 Groen
Kerstin Hopf 50 N-VA
Hamid Riffi 40 CD&V
Bart De Nijn 40 N-VA
Freya Perdaens 30 N-VA
Frank Nobels 30 M+
Fabienne Blavier 20 Open VLD
Karel Geys 20 sp.a
Alexander Vandersmissen 20 Open VLD
Patrick Princen 20 Groen
Bert Delanoeije 20 sp.a
Magda Van Loon 20 CD&V
Glenn Nason 10 sp.a
Johan De Vleeshouwer 0 sp.a
Jan Verbergt 0 N-VA
Toon Diependaele 0 M+
Martine De Raedemaeker 0 CD&V
Christiaan Backx 0 N-VA
Stefaan Deleus 0 CD&V
Zineb El Boussaadani 0 Groen
Rita Van den Bossche 0 N-VA
Patricia Verbeeck 0 Open VLD
Ali Salmi 0 sp.a
Melikan Kucam 0 N-VA
Katleen Den Roover 0 N-VA
Björn Siffer 0 Groen
Wesley Doms 0 N-VA
Marina De Bie 0 Groen
Anne Delvoye 0 N-VA
Walter Schroons 0 CD&V
Hans Keldermans 0 VLAAMS BELANG

Personen met nationale bekendheid hebben vaker een hogere zoekscore, waardoor hun lokale populariteit overschat kan zijn. Dat maakt de scores van de louter lokale politici ook zo interessant. De zoekpopulariteit voor VB-gemeenteraadslid Catherine François is vertekend omwille van het online succes van haar naamgenote, de Belgische kunstenares. (Bron data: Google Adwords)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s