Dorpen domineren gemeenteraad (nog) niet

Ruim 1 op 4 verkozenen in de gemeenteraad woont in één van de vijf Mechelse deelgemeenten. En dat terwijl de Mechelse rand toch maar 19% van de totale bevolking uitmaakt. Desondanks hoeven inwoners uit het centrum zich niet achtergesteld te voelen: de vastgestelde verhouding in de gemeenteraad past binnen de statistische verwachtingen.

Onder het motto “geen paniek, het is maar statistiek”, wagen we ons aan een voorzichtige poging tot datajournalistiek met behulp van statistiek.

De Mechelse rand lijkt correct vertegenwoordigd in de Mechelse gemeenteraad. Dat blijkt uit een statistische vergelijking die het Mechels magazine As Gau Paust maakte tussen het aantal verkozenen uit de Mechelse dorpen en de centrumwijken en het aantal verkozenen uit dorp of centrum dat je op basis van de meest recente bevolkingscijfers zou verwachten.

dorpen
Met de ‘chi-kwadraat toets’ achterhaal je of er mogelijks een reukje zit aan het verschil tussen de verwachte en de effectieve aantallen in de gemeenteraad. Dat is hier niet het geval: het verschil blijft boven de algemeen aanvaardbare statistische ondergrens. De aantallen hebben we wel afgerond. De adressen van de verkozenen haalden we uit openbare bronnen en kunnen mogelijks verschillen met het effectieve woonadres. (Bron data: FOD Economie, Algemene Directie Statistiek / AGP)

Pas als we een handvol dorpelingen meer in de gemeenteraad hadden geteld, zou je kunnen zeggen dat de Mechelse rand oververtegenwoordigd is. (Al geeft de statistische toets die we in Google Spreadsheets gebruikten veel sneller een significant resultaat dan de vergelijkbare statistische functie in het R-pakket waarmee we de toets hebben overgedaan.)

Hallo Heffen?

Muizen en Hombeek lijken op het eerste zicht sterker vertegenwoordigd en van enige Heffenaar is zelfs helemaal geen spoor te bekennen in de gemeenteraad. Opnieuw vals alarm. Ook deze verschillen zijn statistisch niet significant. Met andere woorden: ook de dorpen onderling lijken fair verdeeld.

dorpen2
Omwille van de erg lage aantallen per cel levert een chi-kwadraat toets hier een eerder onnauwkeurig resultaat op, vertellen experts ons. De aanbevolen statistische toets is de Fisher Exact toets. Aantallen zijn opnieuw afgerond. (Bron data: FOD Economie, Algemene Directie Statistiek / AGP)

We lieten ons bij onze oefening inspireren door deze boeiende statistische ontdekkingsreis van een Mechelaar.


Feedback over ons leerproces?

Vul aan, verbeter, post tips en links en help samen met ons Mechelen inzichtelijker te maken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s