Marketinglessen uit Mechelen: VN kiest voor Mechelen (en omgekeerd)

Mechelen is deze maand de gaststad van een VN-congres over steden en migratie. “Omdat we internationaal in de kijker lopen”, klinkt een fiere burgemeester Bart Somers daarover in het stadsmagazine Nieuwe Maan. Dat het Mechels stadsbestuur daarvoor ook zelf geld op tafel legt, viel enkel tussen de regels door te lezen.

In zijn welkomstwoord in de laatste editie van het stadsmagazine Nieuwe Maan steekt burgemeester Somers (Open VLD) zijn trots niet onder stoelen of banken: de VN organiseert haar congres over migratie in Mechelen. En dat terwijl de vorige migratie-congressen in wereldsteden plaatsvonden, aldus nog onze fiere burgervader.

Maar dat de VN met zijn 193 lidstaten een congres organiseert in het kleine Mechelen, is ongezien. Vorige VN-congressen rond migratie vonden plaats in wereldsteden als Barcelona, Berlijn, Londen, Nairobi. Dan valt meteen op dat Mechelen niet in dat rijtje past.

Burgemeester Bart Somers, Nieuwe Maan nr. 64

Kleinschalig

Navraag bij de VN leert dat vorig jaar al was beslist om, voor eind november 2017, een kleinschalig VN-congres te organiseren aan het eind van het consultatieproces voor het zogeheten Global Compact on Migration, dat een internationaal kader moet creëren rond migratie. Op die manier wil de VN ook de stem van lokale overheden laten horen.

De bedoeling was om aan het einde van het consultatieproces voor het Global Compact een kleinschalige conferentie te organiseren waarvan de input meegenomen wordt tijdens de wereldwijde inventarisatie van alle raadplegingen die in Mexico zal plaatsvinden (5-6 december).

Geraldine d’Hoop, woordvoerster van het VN-agentschap voor Migratie (IOM)

Welke andere steden zich ook kandidaat hadden gesteld, daar wou de VN niets over kwijt. Wel dat de prijs die Somers ontving voor ‘beste burgemeester ter wereld’ een belangrijk element was bij de keuze voor Mechelen als gaststad. Net zoals de steun van de federale overheid zelf trouwens – via minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander Decroo (Open VLD).

Toprendement

Zo zou je bijna vergeten dat de Beste Burgemeester Award, na enig speurwerk door de krant De Standaard, “niet het resultaat was van een objectief en onafhankelijk selectieproces”. Ook de organiserende stichting werd vlotjes doorprikt: “veel studiewerk wordt er niet verricht (…) met fellows die weinig tot geen wetenschappelijke geloofsbrieven hebben”. Desondanks klom deze internationale award ondertussen op tot een ernstig argument bij de toekenning van een VN-congres.

De keuze van de gaststad (Mechelen) hangt samen met het feit dat de heer Somers de ‘2016 World Mayor Prize’ ontving omdat hij als burgemeester immigranten de kans bood om bij te dragen aan de samenleving, de economie en de cultuur van de stad Mechelen.

Geraldine d’Hoop, woordvoerster van het VN-agentschap voor Migratie (IOM)

#2800love

Dat het team-Somers er, na de Beste Burgemeester Award, opnieuw in slaagt om Mechelen internationaal te doen stralen, is zonder twijfel een verdienste. Dat het stadsbestuur er zelf 25.000 euro voor inschreef bij de laatste budgetwijziging, in september jongstleden, lijkt een voetnoot. De federale overheid tastte heel wat dieper in de buidel en voorziet 130.000 euro voor de voorbereiding en het logement van de deelnemers uit ontwikkelingslanden.

PS: Wist je al dat filmregisseur Jan Verheyen onze Dijlestad uitgekozen heeft als decor voor zijn nieuwe film De Collega’s 2.0? Het Mechels stadsbestuur maakte – ook al tijdens diezelfde laatste budgetwijziging – 40.000 euro vrij voor de film.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s