Niet-EU Mechelaars gingen amper stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen

Het migrantenstemrecht bracht in Mechelen erg weinig niet-EU burgers naar de stembus bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012 – slechts 6,7%. Daarmee scoort Mechelen opvallend slechter dan andere centrumsteden. “Dat cijfer toont aan dat we deze groep mensen inderdaad actiever moeten trachten te bereiken”, reageert burgemeester Bart Somers. Ten laatste eind juli 2018 moeten niet-Belgen die willen stemmen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen op de kieslijst staan.

‘Hoe beter gemeenten informeren, hoe meer niet-Belgen stemmen’, schreef de krant De Standaard onlangs naar aanleiding van een onderzoek van doctorandus Louise Nikolic (ULB), die het verhaal bracht over de deelname van niet-Belgen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Wij mochten meeduiken in een deel van de dataset van de onderzoekster.

Sluitstuk

Meteen valt op hoe zwak Mechelen scoort voor het aandeel niet-Belgen buiten de EU. In 2012 waren er amper 158 van de 2.358 kiesgerechtigde niet-EU Mechelaars ingeschreven op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Da’s slechts 6,7%. Peanuts, inderdaad.

niet-EU
Aandeel niet-EU kiezers dat zich op de kieslijst liet zetten bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 per Vlaamse centrumstad ten opzichte van het potentieel aan niet-EU stemgerechtigden. Ook in andere centrumsteden is het percentage niet-EU kiezers beperkt. Des te opvallender dat Mechelen het nog zoveel slechter doet. (Bron data: onderzoek van Louise Nikolic, ULB)

Burgemeester Bart Somers (Open VLD) erkent dat de stad Mechelen deze groep van potentiële kiezers voor de komende gemeenteraadsverkiezingen actiever moet trachten te bereiken. Maar op welke wijze een eventuele oproep gelanceerd wordt, is nog niet duidelijk.

De verkiezingen zijn nog veraf. We zullen de komende maanden afstemmen hoe we deze groepen actiever gaan benaderen. Feit is natuurlijk dat we daar eigenlijk al heel de voorbije legislatuur actief aan werken. Mechelen voert een bij uitstek inclusief beleid. We hebben intensieve contacten met alle groepen en geledingen in de samenleving en hebben van diversiteit een sterkte gemaakt. Dat is in feite waar Mechelen zich in onderscheidt. Contacten zijn er genoeg. Een call-to-action naar deze groepen kan in de laatste maanden dan nog een logisch sluitstuk zijn. Via welke drager dat best en neutraal gebeurt, zullen we onderzoeken.

Reactie burgemeester Somers

In de aanloop van de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012 stelde de stad Mechelen een brochure beschikbaar in het Huis van de Mechelaar en waren er ook contacten met zelforganisaties en de moskee, vult Somers nog aan.

Het ziet er met andere woorden naar uit dat er wellicht iets meer nodig is om een grotere groep stemgerechtigde Mechelaars van buiten de Europese Unie op de Mechelse kieslijst te krijgen.

Wanneer alle niet-EU Mechelaars dat zouden doen, dan heeft die groep net geen potentieel van 4% tegenover het totaal aantal kiezers in onze stad. (Alle niet-Belgische Mechelaars samen – niet-EU en EU – hebben een potentieel van 7%, AGP.)

Prehistorie

Of Somers nog steeds van mening is dat stemrecht en nationaliteit beter aan elkaar gekoppeld zijn, vroegen we hem nog. Een stelling die we terugvonden in een oud interview over dit thema met onze burgervader – naar aanleiding van een masterthesis van een studente politieke wetenschappen in oktober 2006.

“Die discussie stamt politiek gesproken uit de prehistorie en ligt al meer dan tien jaar achter ons”, pareert Somers zijn quote uit het verleden, “Gemeentelijk stemrecht is sinds de verkiezingen van 2006 een recht. Dus geen voorwerp meer van debat.”

Die discussie stamt politiek gesproken uit de prehistorie en ligt al meer dan tien jaar achter ons.

Reactie burgemeester Somers

Kieslustigen moeten zich ten laatste eind juli 2018 ingeschreven hebben.

Stemmen voor niet-EU Mechelaars

Als niet-Belg van buiten de EU kun je niet zomaar gaan stemmen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. We zetten de voorwaarden op een rij.

Als Mechelaar, niet-Belg en van buiten de EU ben je:

  • minstens 18 jaar op 14 oktober 2018
  • niet geschorst of uitgesloten van het kiesrecht
  • ingeschreven in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister van Mechelen
  • 5 jaar onafgebroken wonend in België
  • ingeschreven op de kieslijst door dit formulier ingevuld af te geven aan het Mechels gemeentebestuur ten laatste op 31 juli 2018
  • al ingeschreven als je dat eerder deed voor eerdere gemeenteraadsverkiezingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s