Zeven stukjes die je moest gelezen hebben in 2017

2017 was het eerste volle kalenderjaar dat het Mechels magazine As Gau Paust van de virtuele persen rolde. Hier lees je onze zeven strafste en populairste stukjes burgerjournalistiek van dat voorbije jaar. Nieuws uit Mechelen met behulp van openbaarheidsverzoeken, datajournalistiek en cartoons.

Smaakt naar meer? Neem een gratis abonnement.

1] Stadsbestuur rekent erop dat 1 op 4 singles Mechelenbon niet gebruikt

De Mechelse singlebon doet de harten sneller slaan. Zowel binnen als buiten de Dijlestad. De tegoedbon werd een symbool in de strijd tegen het vaak veel duurdere leven van singles. Maar bij de Mechelse begroting kwam de aap uit de mouw: het stadsbestuur hoopte helemaal niet dat élke single zijn of haar cadeaucheque ook werkelijk zou inruilen bij de Mechelse middenstand en schreef een deel van het theoretische totaalbedrag niet in de boeken.
Lees het artikel

2] Online databank maakt subsidies van Stad Mechelen transparant

Dat we voor meer transparantie pleiten bij de Mechelse overheid, is een open deur intrappen. Ook nadat we het stadsbestuur eerder al in 2016 – na een succesvol een-tweetje met GvA-journalist Sven Van Haezendonck – zover gekregen hadden om een gedeelte van de agenda en documenten van het college online te gooien, bleven we het stadsbestuur stimuleren om meer bestuursdocumenten spontaan openbaar te maken. Bij wijze van voorbeeld staken we dan maar zelf de subsidiebedragen uit de begroting in een online databank. Het zou uiteindelijk ongeveer 11 maand duren alvorens de documenten van het budget voor 2017 online verschenen op de site van Stad Mechelen.
Lees het artikel

3] Wikipedia doorprikt “Somers-propaganda” vanuit het Mechels stadhuis

Dat er een PR-machine in het Mechelse stadhuis staat, hebben we niet gezegd. Al kon de uitgebreide bijdrage op de Wikipedia-pagina van burgemeester Bart Somers er wel zijn uitgerold. Via een ip-adres van Stad Mechelen verscheen dit jaar een erg lijvige lofzang over onze burgervader op diens Wikipedia-pagina. “Propaganda”, vond de Wikipedia-redacteur van dienst, die alle wijzigingen terugdraaide.
Lees het artikel

4] Mechels basisonderwijs kleurt niet buiten de rand

Amper 1 op 16 kinderen uit het basisonderwijs in de Mechelse deelgemeenten spreekt thuis geen Nederlands. In het Mechelse centrum is dat maar liefst 1 op 3. De Mechelse diversiteit stopt nog steeds aan de vroegere dorpsgrenzen.
Lees het artikel

5] BVBA van schepen voor vastgoed doet ook in… vastgoed

Bij de start van dit mandaten-jaar outte schepen Greet Geypen zich in Gazet van Antwerpen als voorstander van transparantie. Nu wou het toeval dat de schepen voor Vastgoed net in diezelfde periode een gloednieuwe BVBA had opgericht waarmee ze, volgens de statuten in het Belgisch Staatsblad, ook vastgoed-projecten kan uitbouwen. “Het lijkt mij dat haar boekhouder wat overijverig is geweest”, zei KULeuven-professor Marieke Wyckaert daarover in Gazet van Antwerpen.
Lees het artikel

6] De Tijd ontdekt Mechelse schuldenberg

Een jaaroverzicht zonder het over de Mechelse schulden te hebben…? Ook de krant De Tijd heeft dit jaar de keerzijde van de Mechelse remonte ontdekt: een schuldenberg die haar gelijke niet kent onder Vlaamse centrumsteden.
Lees het artikel

chart_mechelen2
Met de gloednieuwe financiële profielen-tool van de Vlaamse overheid krijg je na nauwelijks enkele klikken een mooi overzicht van de evolutie van de Mechelse schuld per inwoner. Die evolutie is niet minder dan indrukwekkend, maar dat wist u natuurlijk al. (Bron data: Vlaamse overheid)

7] Op audiëntie

We gingen deze zomer op visite bij de stadssecretaris van Mechelen. Op uitnodiging. Het gesprek zou bepalen of ik – die al eens gebruik maak van de Wet op Openbaarheid van Bestuur – terug op de perslijst van de stad geplaatst zou worden. Een striportage.
Lees het artikel

IMG_2204
Of ik wel een journalist ben? Dat moet een gesprek met de stadssecretaris uitmaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s