Langdurige werkloosheid nooit zo hoog in 10 jaar tijd

Ondanks de algemeen dalende werkloosheid piekt de langdurige werkloosheid nu al voor de vijfde maand op rij in Mechelen. In tien jaar tijd zaten er in een najaar nooit zoveel Mechelaars minstens 2 jaar zonder job.

Eerst nog even het goede nieuws: de werkloosheid daalt in Mechelen, jaar na jaar, en staat op het laagste niveau in 5 jaar tijd. Een record, jazeker.

Wat ruist daar?

Maar achter die positieve cijfers zit een opmerkelijke, negatieve evolutie verscholen: het aantal langdurige werklozen in onze Dijlestad staat op een recordhoogte. Voor de vijfde maand op rij piekt het aantal Mechelaars dat al minstens 2 jaar op zoek is naar werk. In 10 jaar tijd is dat aantal nooit zo hoog geweest in vergelijking met de overeenkomstige maanden in de voorgaande jaren. (Eigenlijk is het zelfs in 12 jaar tijd, want ook 2006 en 2007 scoorden beter in december, AGP) Toch doet de piek van december 2017, die de top van de decembermaand van 2016 evenaarde, verhopen dat er licht is aan het einde van de tunnel. Op Vlaams niveau was de december-top al in 2015 bereikt.

Zorgwekkend

De langdurige werkloosheid in Mechelen is zorgwekkend en één van de prioriteiten van de VDAB, gaf provinciaal directeur Bjorn Cuyt ons deze zomer nog te kennen in een twitter-reactie.

Ondertussen blijft de groep van zeer langdurig werklozen, oftewel Mechelaars die al minstens 5 jaar zonder werk zitten, hardnekkig stijgen. In december was dat met 5,5% in vergelijking met het jaar voordien. Het aantal werkzoekenden dat langer dan 5 jaar werkloos is, was in 15 jaar tijd nooit zo hoog in een decembermaand.

vdab_5j
Wie zijn toch die Mechelaars die al langer dan 5 jaar op zoek zijn naar een job? We plozen het uit met behulp van de data van VDAB. (Bron figuur: VDAB)

Profielschets

Wie zijn die Mechelaars die al minstens vijf jaar op zoek zijn naar een job? We bekeken de cijfers van de maand december 2017. In totaal gaat het om 445 Mechelaars oftewel bijna 13% van alle Mechelse werkzoekenden. Een vergelijkbaar percentage met het Vlaams niveau.

Het leeuwenaandeel woont – niet toevallig – in de centrumwijken. In een dorp als Leest waren er vorig jaar in december 3 zeer langdurig werkzoekenden op een totaal van 40 werkzoekenden…

Amper 28% van de zeer langdurige werkzoekende Mechelaars is vrouw. Op Vlaams niveau is dat 44,6%. In Mechelen blijken er in verhouding trouwens heel wat meer mannen dan vrouwen werkloos en die verhouding is dus nog een pak scherper bij de zeer langdurig werkzoekenden.

vdab_5j_leeftijd
56% van de zeer langdurig werkzoekende Mechelaars is 55+. Op Vlaams niveau is dat bijna 61%. (Bron data: VDAB, december 2017)

62,5% van de zeer langdurig werkzoekenden in Mechelen is laaggeschoold. Op Vlaams niveau is dat 56%.

Ten slotte is bijna 32% van de zeer langdurig werkzoekenden van Marokkaanse afkomst, terwijl van alle werkzoekende Mechelaars ongeveer 1/4e Marokkaanse roots heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s