Stadsbestuur topt toren van RUP Komet [UPDATE]

Er komt dan toch geen toren van 12 bouwlagen op het voormalige terrein van de Comet-fabriek aan de Leuvense vaart in Mechelen. De drie extra bouwlagen, in vergelijking met het aanpalende flatgebouw, verdwijnen uit het RUP. “Te veel hinder voor de omgeving”, geeft het schepencollege toe, nadat zij verscheidene bezwaren hierover binnenkreeg. De nieuwe – afgetopte – toren moet de kroonlijsthoogte volgen van de buren. De ‘verloren’ ruimte komt bovenop de gebouwen langs de Leuvense vaart.

Op Twitter en Facebook hield burgemeester Somers er de voorbije dagen nog even de spanning in, maar dankzij een openbaarheidsverzoek is het antwoord dan toch daar: er komt geen 40 meter hoge toren op de Komet-site.

Het inrichten van een landmark binnen art. 1.2.V2 dient geschrapt te worden uit het RUP. Het inrichten van bijkomende bouwlagen ten opzichte van het naastgelegen Crinagebouw is hierbij niet meer mogelijk daar het aanleiding geeft tot te veel hinder voor de omgeving.

Standpunt College, 5 januari 2018

Eerder had de GECORO al vraagtekens geplaatst bij de hoogte van de toren. De Mechelse gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening vond die hoogte enkel verantwoord als het RUP de drie extra bouwlagen zou koppelen aan de realisatie van de fiets- en voetgangersbrug over het kanaal. Maar van die koppeling wou het schepencollege dan weer niets horen.

Rekensom

Het college besliste in een beweging om aan de vaartkant één of twee bouwlagen extra toe te laten in het RUP. Daarmee wijzigen ook de stedenbouwkundige voorschriften die destijds bij het openbaar onderzoek van het ontwerp-RUP verschenen. Volgens de stad Mechelen is die aanpassing minimaal omdat er in dat ontwerp al sprake was van bouwhoogtes van 5 en 6 bouwlagen.

Bovendien werd er geen bezwaar geformuleerd op deze bebouwing tijdens het openbaar onderzoek.

Standpunt Afdeling Projecten & Planning, 5 januari 2018

Volgens het begeleidende studiebureau Antea kunnen de aanpassingen weliswaar aanleiding geven tot licht gewijzigde ruimtelijke effecten (zoals schaduw), maar het studiebureau maakt zich sterk dat dit er niet voor zal zorgen dat de scores uit de effectbeoordeling veranderen.

De GECORO behandelde in totaal 77 bezwaarpunten – over de mobiliteit, de toren, de brug, de functies, de veiligheid, het groen/park, de oppervlaktes van de wooneenheden, het plan-MER en de niveauverschillen.

Alle gebouwen binnen de Komet-ontwikkeling moeten trouwens eerst voorbij de Kwaliteitskamer passeren voor advies, besliste het college nog. Kwestie van de ruimtelijke kwaliteit in het oog te houdenInmiddels gaf het college aan IGEMO ook de opdracht om het ontwerp-RUP aan te passen.

Iemand Zorro nog gezien?

De stad kreeg ook enkele bezwaren binnen over de naamgeving van het RUP. Met ‘Zorro’ verwees de stad – en español – naar de voormalige meubelmakerij De Vos aan de Koningin Astridlaan, waar nadien ook de Comet-fabriek verrees. Streep erdoor, ging het college mee in de kritiek, en gaf het RUP voortaan de naam Komet. Daarmee is de cirkel rond, want oorspronkelijk heette dit RUP ook al Comet – toen nog met ‘C’…


UPDATE 07.02.2018

Fijne bronvermelding in Het Laatste Nieuws…


UPDATE 25.04.2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s