OPROEP: stem voor meer transparantie

Het online magazine As Gau Paust roept haar lezers op om te stemmen voor een transparantie-index voor steden en gemeenten. Met dit voorstel reageert de redactie op de oproep van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) die meer burgers wil betrekken bij zijn mediabeleid.

Als steden en gemeenten hun bestuursdocumenten actief openbaar maken, krijgen burgers – en dus ook journalisten – een veel breder en diepgaander beeld van de werking en beslissingen van hun lokaal bestuur. Wat de vrije nieuwsgaring ten goede komt. Zo klinkt ons voorstel in een notendop.

Stem voor meer transparantie

Via het online platform burgerkabinet.be kan iedereen zijn of haar stem kwijt. Aanmelden doe je via jouw Facebook- of Google-account of door je e-mailadres te registreren.

Actief burgerschap

Met ons voorstel hopen we lokale besturen aan te zetten om meer werk te maken van actieve openbaarheid.

Wil je als burger of journalist jouw stad of gemeente beter controleren, dan is een eenvoudige toegang tot lokale bestuursdocumenten essentieel. Vandaag moet je meestal nog een openbaarheidsverzoek indienen om zo’n bestuursdocument te pakken te krijgen – als je van het bestaan ervan al afweet. De transparantie-index moet steden en gemeenten stimuleren om hun bestuursdocumenten actief te openbaren. (De score van een stad of gemeente op de index geeft aan in welke mate het lokale bestuur haar bestuursdocumenten actief openbaart, AGP)

Dat we hier op de redactie actief burgerschap stimuleren, is geen geheim: ‘Iedereen Mechelaar’ betekent namelijk ook een zekere betrokkenheid en engagement ten aanzien van onze stad. Met ons voorstel geven we een nieuw zetje in de rug van de Mechelaar.

Minister van Media Sven Gatz roept burgers op om hun ideeën te delen voor een verbeterd nieuwslandschap. De redactie van het online magazine As Gau Paust bleef niet achter…


UPDATE

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s