Mechelen blijft grootste weigeraar van openbaarheidsverzoeken

Voor het tweede jaar op rij deelde stad Mechelen het grootste aandeel weigeringen uit na een openbaarheidsverzoek. Ook in absoluut aantal weigeringen scoort Mechelen het hoogst onder centrumsteden: 76 stuks.

Mechelen haalt het slechtste openbaarheidsrapport onder centrumsteden. Bij bijna 14 procent van alle openbaarheidsverzoeken krijgt de aanvrager een nul op het rekest. Dat blijkt uit cijfers die de afdeling openbaarheid van bestuur van de Vlaamse overheid bijhoudt. Daarmee sluit het aandeel weigeringen door de Mechelse stadsadministratie opnieuw aan bij de piekperiode van 2014-2015.

wob_evolutie_20162017
Terwijl het totaal aantal openbaarheidsverzoeken lichtjes daalde in vergelijking met het jaar voordien (van 579 naar 551, AGP), steeg het aandeel weigeringen door het Mechelse stadsbestuur naar het hoogste punt ooit. (Bron data: Vlaamse overheid)

Daarmee komt Mechelen stevig aan kop van het “weigeringsklassement” voor centrumsteden. Enkel het Brugse aandeel weigeringen scoort vergelijkbaar. Al loopt die vergelijking een beetje mank doordat de West-Vlaamse provinciehoofdstad erg weinig aanvragen telde – 99 in totaal. De goede score van Antwerpen is dan weer opvallend. In een niet zo ver verleden vuurde de Sinjorenstad nog het klassement van weigeraars aan.

wob_20162017
Het aandeel weigeringen in Mechelen en Brugge – met weliswaar een veel kleiner totaal aantal openbaarheidsverzoeken – is aanzienlijk groter dan in de rest van de Vlaamse centrumsteden. De Vlaamse overheid verzamelt de statistieken voor 10 van de 13 centrumsteden. (Bron data: Vlaamse overheid)

Het aandeel Mechelse weigeringen blijft dus opvallend hoog. Deels komt dat doordat een aantal van die openbaarheidsverzoeken naar bouwplannen vragen waar vaak een auteursrecht op rust. Al is een weigering in een bouw- of ruimtelijk ordeningsdossier zeker niet altijd terecht.

Voorzichtig

De voorzichtige inspanningen van het Mechelse stadsbestuur om haar werking transparanter te maken, lijken voorlopig relatief weinig impact te hebben op het totaal aantal openbaarheidsverzoeken. Het laatste jaar daalde het aantal WOB-aanvragen (Wet Openbaarheid van Bestuur, AGP) met net geen 5 procent.

wob_evolutie2_20162017
Het totaal aantal openbaarheidsverzoeken in Mechelen zakte lichtjes het laatste jaar. (Bron data: Vlaamse overheid)

Toch hoeven veel openbaarheidsverzoeken niet noodzakelijk tot veel weigeringen te leiden. In de periode 2010-2011 telde het stadsbestuur 609 aanvragen en weigerde er daarvan toch slechts één…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s