Stad weigert 2e schattingsverslag Nekkerhal vrij te geven

Zolang de besprekingen met mogelijke kandidaat-kopers lopende zijn, geeft het stadsbestuur van Mechelen het meest recente schattingsverslag over de Nekkerhal niet vrij. Dat laatste verslag schatte de Nekkerhal ruim 4 miljoen euro hoger in dan de vorige schatting die we eerder wel via een openbaarheidsverzoek in handen kregen. Het was nochtans burgemeester Somers zelf die tijdens de laatste gemeenteraad, aan een raadslid dat om inzage vroeg, suggereerde om zich te beroepen op openbaarheid van bestuur. Ons bracht die tip helaas niks op.

De verkoop van de Nekkerhal is al langer een heet onderwerp. Het begon met een niet-gedocumenteerde becijfering van 12,5 miljoen euro voor de evenementenhal in de stadsbegroting. Daarna klokte het officiële schattingsverslag af op 11,7 miljoen euro. Een bedrag dat de Mechelse sp.a-oppositie fel contesteerde, waarna burgemeester Somers een nieuw schattingsverslag beval. En ook dat verslag deed de gemoederen niet bedaren, doordat de nieuwe schatting ruim 4 miljoen euro hoger landde op 15,75 miljoen euro.

Kluitje

Of we het nieuwe schattingsverslag ook niet even mochten inkijken? Kort na de vorige gemeenteraad stuurden we een mailtje naar het stadsbestuur waarbij we ons beriepen op het openbaarheidsdecreet – dat elke burger(journalist) het recht geeft om zowat elk bestuursdocument in te kijken, mits enkele uitzonderingen.

Het was burgemeester Somers zelf die ons tijdens die voorbije gemeenteraad de pap in de mond had gegeven. Als antwoord op een vraag vanuit de sp.a-oppositie om de schatting te mogen inzien, was Somers’ spontane reactie dat dit in het kader van openbaarheid van bestuur zeker kon.

In kader van openbaarheid van bestuur heeft u natuurlijk recht op inzage. Als u dat vraagt aan de ontvanger of aan de stadssecretaris dan zal je die [schatting] zeker kunnen inkijken en bestuderen.

Reactie van burgemeester Somers, gemeenteraad 27.02.2018

Start de video en bekijk het bewuste fragment uit de gemeenteraad waarop burgemeester Bart Somers aan een raadslid, dat het schattingsverslag wil inzien, suggereert om daarvoor een openbaarheidsverzoek in te dienen: “(…) dan zal je die [schatting] zeker kunnen inkijken en bestuderen.” (Uiteindelijk krijgt de stadssecretaris de opdracht om het schattingsverslag gewoon door te sturen, AGP)

Commerciële belangen

Maar ons verzoek werd afgewezen. “Zolang de besprekingen met mogelijke kandidaat-kopers nog lopende zijn”, schreef de stadssecretaris erbij ter verantwoording, “want dit zou misschien de onderhandelingspositie van de stad kunnen benadelen.”

Vreemd, want het vorige schattingsverslag, dat de basis vormt voor de huidige verkoopprocedure, kregen we wél gewoon via een openbaarheidsverzoek in handen…

Het schattingsverslag m.b.t. de Nekkerhal wordt niet openbaar gemaakt zolang de besprekingen met mogelijke kandidaat-kopers nog lopende zijn. Wanneer dit verslag wordt vrijgegeven, zou dit misschien de onderhandelingspositie van de stad kunnen benadelen.

Antwoord per brief van de Mechelse stadssecretaris

Eerder schreef GvA-journalist Sven Van Haezendonck al dat Stad Mechelen slechts met één enkele kandidaat-koper over de verkoop van het complex onderhandelt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s