Kabinetsmedewerker schrijft Wikipedia-artikel over schepen Geypen

Vanuit het computernetwerk van Stad Mechelen startte een kabinetsmedewerker van Greet Geypen het Wikipedia-artikel op over de Mechelse schepen voor vastgoed. Dat wist het online magazine As Gau Paust op basis van eigen onderzoek te achterhalen. In een reactie aan de redactie beklemtoont de kabinetsmedewerker in kwestie dat de schepen zelf niet op de hoogte was van zijn initiatief.

Nadat As Gau Paust eerder al onthulde dat het Wikipedia-artikel van burgemeester Bart Somers (Open VLD) stevig opgefrist werd via het ip-adres van Stad Mechelen en er – via datzelfde netwerk – ook aan het stukje over schepen Bart De Nijn (N-VA) was gemorreld, verlegt het Wikipedia-artikel over schepen Greet Geypen (Open VLD) opnieuw een grens. Via het netwerk van Stad Mechelen tikte een kabinetsmedewerker het Wikipedia-artikel uit over de Mechelse schepen voor vastgoed.

In een reactie geeft de betrokken medewerker toe dat hij dit voorjaar het Wikipedia-artikel over Greet Geypen begon. Naar eigen zeggen omdat de werking van Wikipedia hem al zo lang intrigeerde: “Het speelde al jaren in mijn hoofd om zelf ooit eens een artikel te maken, maar omdat ik niet bekend ben met het forum heb ik lang geaarzeld om dit te doen.” In één beweging voegt de man eraan toe dat het allerminst zijn bedoeling was om zo stemmen te winnen voor de leading lady van de Mechelse Open VLD. “Moest dit volgens u wel zo zijn, dan mag men wat mij betreft de tekst verwijderen.”

De tekst werd louter informatief opgesteld en heeft allerminst als doel om stemmen te winnen.

Reactie van de bewuste kabinetsmedewerker van schepen Geypen

Volgens de kabinetsmedewerker, die onder meer instaat voor social media en perscommunicatie, is dit louter zijn eigen initiatief en was de schepen hiervan niet op de hoogte. (De vragen die we per e-mail aan schepen Geypen stelden, werden door de bewuste medewerker beantwoord, AGP)

Transparantie

De voorschriften voor Wikipedia-redacteurs liegen er nochtans niet om: hoe verleidelijk ook, de wereldwijde online encyclopedie raadt sterk af om een artikel te schrijven over jezelf, je familie, je vrienden, je klanten, je werkgevers of andere relaties.

“Belangenvermenging ondermijnt het vertrouwen van het publiek en brengt het risico met zich mee dat de gepromote, publieke personen in verlegenheid worden gebracht”, valt te lezen in de (Engelstalige) Wikipedia-gedragsvoorschriften voor redacteurs.

Belangenvermenging ondermijnt het vertrouwen van het publiek en brengt het risico met zich mee dat de gepromote, publieke personen in verlegenheid worden gebracht.

Uit de (Engelstalige) gedragsvoorschriften van Wikipedia voor redacteurs

Dat de kabinetsmedewerker nergens vermeldt dat hijzelf ook voor de schepen werkt, valt moeilijk te rijmen met de transparantie-principes van Wikipedia.

Burgemeesterlijk

Desondanks kreeg het artikel flink wat tegenwind op een online beoordelingspagina van Wikipedia. Zo noemde een Wikipedian het “opnieuw een artikel over een lokaal politicus voor het genereren van naamsbekendheid in verband met aankomende verkiezingen”.

Opnieuw een artikel over een lokaal politicus voor het genereren van naamsbekendheid in verband met aankomende verkiezingen.

Oproep van een Wikipedian op een beoordelingspagina om het bewuste artikel te verwijderen

Maar de kabinetsmedewerker tackelde vol overgave zo goed als elk argument om het Wikipedia-artikel toch maar niet te laten verwijderen – en argumenteerde tot op de persoonlijke overlegpagina van andere Wikipedians toe.

Die volharding zorgde zelfs voor een bijna komische dimensie bij de aanhoudende discussie of het drie dagen durende waarnemend burgemeesterschap van Geypen, als eerste vrouw in Mechelen, nu wel of niet “Wikipedia-waardig” was…

Burgemeester is burgemeester, zo simpel is het.

Reactie van de kabinetsmedewerker op een beoordelingspagina over het bewuste Wikipedia-artikel

Uiteraard is het begrijpelijk én verleidelijk om een Wikipedia-artikel te schrijven of te bewerken over een onderwerp waarmee je nauw verweven bent. Net daarom is het erg belangrijk om steeds transparant te zijn over die verwantschap en de Wikipedia-aanbevelingen op te volgen.

PS: Dat van dat eerste vrouwelijke burgemeesterschap voor Mechelen staat er vandaag nog steeds op – zij het waarnemend.

IkSteunAsGauPaust


UPDATE

We haalden de nationale online media met ons stukje…

Een gedachte over “Kabinetsmedewerker schrijft Wikipedia-artikel over schepen Geypen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s