Somers en Hendrickx verdelen twitterend college

Lang niet alle twitterende Mechelse stadsbestuurders volgen elkaar op Twitter. Een netwerkanalyse van de wederzijds volgende collegeleden laat twee clusters zien: eentje rond burgemeester Bart Somers (Open VLD) en een ander rond eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA).

Ik tweet dus ik ben, denkt vandaag menig politicus. Ook het Mechels schepencollege ontsnapt er niet aan. Slechts ééntje doet het zonder. Een ander heeft dan weer in bijna acht Twitter-jaren nog steeds geen tweet de wereld in gestuurd. Toch volgen alle twitterende collegeleden vaak tientallen tot honderden verschillende accounts. Wij zoomen in op de wederzijdse volg-verhoudingen binnen het Mechelse schepencollege.

twitter_schepencollege
Neen, dit is geen nieuw hemellichaam. Wel een overzicht van welke Mechelse collegeleden elkaar wederzijds volgen op Twitter (Figuur: AGP – Google Fusion Tables)

Wanneer we de wederzijdse volg-acties binnen het stadsbestuur op de sociale netwerksite Twitter tegen het licht houden, komen enkele opmerkelijke zaken bovendrijven:

  • Burgemeester Somers en eerste schepen Hendrickx lijken elk een spin in het web van wederzijds volgende schepenen.
  • De drie Open VLD-leden van het college volgen elkaar allemaal wederzijds. Dat lijkt misschien evident, maar bij de twee schepenen van Groen en de drie van N-VA is dat helemaal niet het geval. (Zo volgt schepen De Bie haar Groen-collega Siffer wel, maar omgekeerd gebeurt dat niet, zoals je via de figuur onderaan het artikel zult ontdekken, AGP)
  • Schepen Deleus van CD&V lijkt wat verloren te lopen tussen zijn twitterende collega’s uit het college zo zonder zijn partijgenoot Walter Schroons, die als enige niet op Twitter zit. Enkel met schepen Hendrickx (N-VA) is er een wederzijdse volg-relatie.

Nochtans had dit plaatje er helemaal anders uit kunnen zien. Zowel burgemeester Somers als schepen en Sociaal Huis-voorzitter Anciaux hebben bij wijze van spreken maar op de volg-knop te drukken om het ganse speelveld te herverdelen. Beide heren worden namelijk, als enigen, door élk lid van het college gevolgd. Ze hebben hun wederzijds netwerk dus maar uit te kiezen…

Volgelingen

Wanneer je iemand volgt op Twitter, abonneer je je op diens tweets en updates die voortaan op jouw startpagina verschijnen. Bovendien kunnen de personen die jij volgt jou een privé-berichtje sturen. Als je elkaar volgt, is er veel meer interactie mogelijk doordat je dan beiden zo’n privé-gesprek kunt starten. Al is het technisch gesproken niet echt noodzakelijk om iemand te volgen om ook een direct message te kunnen versturen, maar dan dient die ander wel de specifieke optie daarvoor te hebben aangevinkt in diens Twitter-instellingen.

Pijnlijker wordt het als je collega binnen het college jou niet terugvolgt. De volg-acties van schepen De Bie en Den Roover worden het minst beantwoord: respectievelijk vijf en vier collega’s volgen beide vrouwen niet terug.

twitter_schepencollege_debie
Wie volgt maar wordt zelf niet teruggevolgd binnen het Mechels schepencollege? Klik door op de figuur… (Figuur: AGP – Google Fusion Tables)

Wat nog meer opvalt…?

  • dat de N-VA schepenen de meeste van hun collega’s volgen op Twitter;
  • dat schepen Geypen enkel partijgenoten volgt en zelf nauwelijks wordt gevolgd (wellicht heeft het er ook mee te maken dat in de bijna acht jaren dat ze op Twitter zit zijzelf nog nooit heeft getweet, AGP);
  • dat schepenen De Bie en Hendrickx de ferventste volgers zijn: ze volgen elk zeven – van hun acht twitterende – collega’s uit het college;
  • dat schepenen Deleus, De Nijn en Den Roover het minst gevolgd worden door de collega’s uit het college, amper tweemaal.

Hallo Frank

Herinner jij je eigenlijk nog de eerste keer dat je op die volgen-knop klikte? Een klik uit pure vriendschap, collegialiteit, leergierigheid of als persoonlijke PR? Hoe het ook zij, de keuze van je eerste “Twitter-vriendje” is niet altijd zo toevallig als het lijkt en verklapt soms meer dan je misschien had willen prijsgeven. Ontdek zelf bij welk Twitter-account onze Mechelse collegeleden voor het eerst op de volgen-knop drukten…

Koen Anciaux @vrtnieuwsnet Nieuwskanaal van de VRT dat ondertussen vervelde tot @vrtnws.
Greet Geypen @HLN Nieuwskanaal van de populairste krant van Vlaanderen.
Bart Somers @Barttommelein Vlaams minister maar destijds fractievoorzitter in het Vlaams parlement voor Open VLD, een job die onze burgemeester vandaag cumuleert.
Kathleen Den Roover @delijn Twitteraccount van de vervoersmaatschappij, voor updates van de dienstregeling.
Marc Hendrickx @ZeronautBe Open groepsblog ter ere van – wat zij noemen – de duurzame revolutie.
Bart De Nijn @andredeproft N-VA-sympathisant uit de streek van Bornem en tevens de eerste volger van De Nijn.
Marina De Bie @finadviestips Twitteraccount van een verzekerings- en beleggingskantoor. Ook een van haar eerste volgers.
Björn Siffer @HVVvzw Twitteraccount van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging waar Siffer tegelijk woordvoerder is. Tevens zijn eerste volger.
Stefaan Deleus @Frank_Creyelman Fractieleider voor Vlaams Belang in de Mechelse gemeenteraad en eveneens zijn eerste volger. De eerste tweet van Deleus was een groet gericht aan Creyelman.

Wie volgt wie op Twitter binnen het Mechels stadsbestuur? Met behulp van de Network Graph van Google Fusion Tables zochten we het voor u uit.

Wat vogelen onze lokale politici zoal uit op Twitter? Lees er meer over in ons Twitter-dossier. Of neem in afwachting van meer een gratis abonnement en krijg als eerste ons nieuws toegestuurd.

IkSteunAsGauPaust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s