Staatsveiligheid kijkt binnenkort mee door Mechelse camera’s

Binnenkort kan Staatsveiligheid rechtstreeks meekijken in de Mechelse straten naar verdachte bewegingen van spionnen, terreurverdachten en – onvermijdelijk – toevallige passanten… dankzij de vele tientallen politiecamera’s in onze stad. Een nieuwe wet maakt de beelden van elke politiecamera in ons land rechtstreeks toegankelijk voor de Veiligheid van de Staat.

Het was Tijd-journalist Lars Bové die de nieuwe regels onlangs op de voorpagina van zijn krant aankondigde. Vanaf 25 mei 2018 krijgt de Staatsveiligheid rechtstreekse toegang tot de live beelden van alle politiecamera’s te velde.

Een dergelijk gebruik en een dergelijke toegang zijn dus voorzien voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten om een operationele en budgettaire nood te beantwoorden.

Lees het volledige wetsontwerp op de site van De Kamer

Wie niet weg is

Dat onze Dijlestad bezaaid is met tientallen politiecamera’s weet onderhand het kleinste kind. Inmiddels zitten we, volgens het openbaar register van de privacycommissie, al aan 132 vaste camera’s op openbare plekken – oftewel de zogeheten “niet-besloten plaatsen” waar u en wij wel eens flaneren.  Daarnaast beschikt de lokale politie ook nog over 3 mobiele toestellen. Stuk voor stuk camera’s die eind deze maand rechtstreeks toegankelijk zijn voor de Belgische Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV.

Jaar na jaar tikt dat aantal politiecamera’s aan in onze stad. Ook begin dit jaar gaf Stad Mechelen een nieuwe update door bij de privacycommissie.

De vaste cameralocaties achterhaalden we via het openbaar register van de privacycommissie. Geen veldwerk dus, vandaar dat de locaties op de kaart niet(!) exact overeenkomen met de werkelijke plaats van de camera. Wel krijg je een beeld van de densiteit van het camera-schild van Mechelen.

Cheese!

Dat de Staatsveiligheid ook alert is op het internet, merkten we meteen na bovenstaande tweet in onze webstatistieken. Die tweet was nog niet koud of daar verscheen de internetserver van de VSSE al tussen onze sitebezoekers.

VSSE
Dat was even schrikken! (Bron figuur: webstatistieken asgaupaust.be)

Een mens zou voor minder al eens achterom kijken op de Bruul.

IkSteunAsGauPaust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s