Echt Antwaarps theater in de Mechelse gemeenteraad

Dat de YouTube-filmpjes van de Mechelse gemeenteraad voor meer transparantie zorgen, is het minste wat je kunt zeggen. Doordat een opnamemicrofoon in de buurt van burgemeester Somers niet volledig uitgeschakeld was tijdens een tien minuten durende schorsing van de raad, kregen Mechelaars onbedoeld heel wat meer inzicht in de debatstrategie van hun burgervader.

“Begint, begint… anders hebben ze te veel tijd om na te denken”, port burgemeester Bart Somers (Open VLD) gemeenteraadsvoorzitter Chris Backx (N-VA) aan om de tijdelijke schorsing van de gemeenteraad te beëindigen. De Mechelse sp.a-oppositie lijkt op dat moment nog koortsachtig aan het overleggen over hoe ze haar kritiek op de begroting voort zal zetten.

GR180529.PNG
Alle hens aan dek bij de sp.a-oppositie tijdens de tien minuten schorsing van de Mechelse gemeenteraad, zo lijkt het wel. Net daarvoor maakte fractieleidster Gennez een uitschuiver van formaat door de begrotingstabel verkeerd af te lezen. (Schermafbeelding: YouTube-kanaal Stad Mechelen)

Net voor de tijdelijke schorsing van de gemeenteraad had oppositieleidster Caroline Gennez (sp.a) zichzelf namelijk erg onhandig in de voet geschoten. Volgens Gennez stijgt de Mechelse schuld bij de eerste budgetwijziging van 2018 opnieuw. Bizar, want in de documenten van de gemeenteraad valt duidelijk af te lezen dat de schuldgraad dalende is.

overzicht_begroting.PNG
In de samenvattende tabel die elk raadslid in zijn bundel vond, valt eenvoudig af te lezen dat de schuldgraad na de budgetwijziging in 2018 voortaan 1.26 procentpunten lager ligt. Vreemd genoeg verwees sp.a-oppositieleidster Gennez net naar die 1.26 als een stijging. Een pijnlijke vergissing. (Bron tabel: Stad Mechelen)

Burgemeester Somers heeft de voorzet van Gennez eigenlijk maar binnen te koppen. Maar de Mechelse burgervader neemt zijn tijd en vraagt, met de tabel citerend in de hand, om de gemeenteraad te schorsen voor een rechtzetting. In één beweging vordert Somers ook de financieel beheerder van Stad Mechelen op, die op de publieksbanken zit, om de schuldenevolutie toe te lichten voor alle aanwezigen in de raadzaal – en op YouTube.

Hallo micro

“Hoe kun je je zo vergissen”, lacht burgemeester Somers vol ongeloof, van zodra gemeenteraadsvoorzitter Backx de raad tien minuten schorst. “Heel haar kritiek stort in elkaar!” Een zegezekere Somers valt zijn schepen van Financiën Walter Schroons (CD&V) net niet juichend in de armen. Het was Schroons zelf die, even voordien, de foutieve lezing van Gennez had doorprikt. Somers prijst zijn schepen enthousiast. “Walter, proficiat! Ik was niet mee met de cijfers”, geeft de burgemeester in al zijn enthousiasme toe. Om er in één adem nog wat communicatieadvies bij te geven: dat Schroons zoiets harder moet durven brengen. Dat alle Mechelaars dit gesprek via YouTube kunnen horen, weten beide heren ongetwijfeld niet.

Walter, proficiat! Ik was niet mee met de cijfers.

Burgemeester Somers aan schepen van Financiën Walter Schroons

Meteen laat Somers de bewuste tabel ook kopiëren en ronddelen aan alle raadsleden in de zaal.

Tijdens de onderbreking gaat Somers nog even in discussie met kersvers gemeenteraadslid Indrani Muyldermans (sp.a) die verhaal ging halen bij de financieel beheerder en de stadssecretaris, valt nog te zien op de YouTube-opname die tijdens de schorsing gewoon bleef doorlopen. “Totaal vergist!”, roept Somers haar toe, “Ge kunt uw fouten niet toegeven!”

Compilatie

Somers weet dat hij goud in handen heeft en is vast van plan het hard te spelen. “Ze moeten het wel eens voelen”, fluistert hij Backx nog toe en zet zich schrap om er zo meteen voluit tegenaan te gaan.

“Echt Antwaarps theater”, grinnikt de gemeenteraadsvoorzitter, alvorens hij niet veel later – op aansporen van Somers – de zitting opnieuw voor open verklaart…

U heeft gelogen. U bent zelfs niet bereid om die leugen recht te zetten. Het is heel eenvoudig: ik maak een compilatie van deze zitting en ik zorg ervoor dat alle Mechelaars dit te zien krijgen.

Burgemeester Somers aan oppositieleidster Caroline Gennez

Dat de YouTube-afleveringen van de gemeenteraad meer dan de moeite lonen. Zeker als daarbij een opnamemicrofoon even uit het oog verloren wordt. Zo kreeg de Mechelaar, tijdens een tijdelijke schorsing van de gemeenteraad, veel meer te horen dan onze politici eigenlijk bevroedden. Ontluisterend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s