Online databank maakt subsidies voorbije legislatuur transparant

Het online Mechels magazine As Gau Paust publiceert via een gloednieuwe databank alle subsidies uit de voorbije legislatuur. Daarmee zet het magazine haar streven naar meer toegankelijke transparantie van Mechelse overheidsdata luister bij – op maat van elke Mechelaar.

Ook benieuwd aan welke organisaties ons stadsbestuur subsidiegeld toestak? Jij vraagt, wij draaien.

Mechelaars kunnen alle subsidies die Stad Mechelen in haar opeenvolgende begrotingen inschreef, voor de periode van 2014 tot en met de laatste budgetwijziging uit 2018, voortaan makkelijk natrekken via een spreadsheet-overzicht op de website van het fiere Mechelse magazine As Gau Paust.

ikea.gif
We vezen deze databank in elkaar dankzij (1) de Wet op de Openbaarheid van Bestuur (WOB); (2) TabulaPDF waarmee je pdf-tabellen vrij makkelijk kan omzetten naar een spreadsheet-formaat; (3) Google Spreadsheet om de data te draaien en te sorteren en naderhand ook te publiceren; en (4) OpenRefine waarmee we dankzij de ‘text facet’-functie gelijkaardige benamingen van organisaties clusterden. (Figuur: geïnspireerd op de Ikea-klassieker)

We voorzien 3 overzichtsbladen:

  • per organisatie: voor elke organisatie hebben we de totalen uit de budgetjaren ingekleurd, waarbij de groene kleur naar lage sommen en rood naar hoge sommen verwijst
  • detail per organisatie: per organisatie geven we de details mee van alle bedragen per budgetjaar
  • per ramingnummer: dit is de basistabel waarop we voorgaande draaitabellen hebben gebouwd

WOB is de grond van alles

Alles begon met het indienen van enkele openbaarheidsverzoeken – het zogeheten ‘wobben’, verwijzend naar de Wet op de Openbaarheid van Bestuur (WOB). Het budget van 2014 en 2015 is namelijk niet terug te vinden op de site van Stad Mechelen. Voor 2017 en 2018 staan dan weer oude cijfers online en was opnieuw een openbaarheidsverzoek van doen: de data die wij hanteerden voor 2017 zijn die van de 3e budgetwijziging; die voor 2018 zijn die van de 1e budgetwijziging dit jaar in mei.

De data voor 2013 hebben we niet. Pas sinds de opstart van de Beheers- en Beleidscyclus (BBC) maakt Stad Mechelen haar budgetrapporten digitaal aan. Bovendien was het 650 pagina’s tellende budget van 2013 nog opgemaakt volgens andere boekhoudkundige regels waardoor het, volgens de dienst Financiën van Stad Mechelen, moeilijk is om met dat jaar een vergelijking te maken.

In een nieuwe poging om het Mechelse stadsbestuur tot toegankelijke transparantie aan te zetten, lanceren we een totaaloverzicht van alle begrote subsidiebedragen tijdens de voorbije legislatuur.

2 gedachtes over “Online databank maakt subsidies voorbije legislatuur transparant

  1. Waar zijn de subsidies van 3.434.000 euro voor de feestelijkheden in 2017 en 2018 rond oprecht Mechelen (= 400 jaar rechtbank Mechelen) ?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s