Schepen Geypen meldde niet alle intercommunale-mandaten aan Rekenhof

Hoewel schepen Greet Geypen correct aangaf dat ze ook in 2017 bestuurder was bij de intercommunales Iverlek en Igemo, vermeldde ze haar zitje in twee bijhorende comités niet aan het Rekenhof. Nochtans publiceerde het Mechelse stadsbestuur deze bezoldigde mandaten van de schepen voor vastgoed vorig jaar wel nog apart op de stedelijke website.

Zowel haar mandaat bij het ‘Regionaal Bestuurscomité Iverlek’ als dat bij het Igemo-‘adviescomité ruimtelijke ordening’ (vroeger: ‘Streekbeleid’, red.), zijn niet terug te vinden tussen de mandaten van schepen Greet Geypen (Open VLD) in de onlangs gepubliceerde mandatenlijst in het Belgisch Staatsblad.

Nochtans kun je beide mandaten wel apart aflezen in het overzicht van bezoldigde mandaten van de collegeleden op de site van Stad Mechelen.

Bij haar mandatenaangifte voor het Rekenhof verzuimde Geypen vreemd genoeg om dit te herhalen. “Het Regionaal Bestuurscomité Iverlek is een onderdeel van Iverlek”, reageert de schepen op onze vraag. En “in het adviescomité ruimtelijk ordening [van Igemo] zit ik in hoofden van mijn bevoegdheid als schepen. Dit comité is 3 keer samengekomen. Zitpenning is 75 euro.”

“In het adviescomité ruimtelijk ordening zit ik in hoofden van mijn bevoegdheid als schepen. Dit comité is 3 keer samengekomen. Zitpenning is 75 euro.”

Reactie schepen Greet Geypen

Waarom de schepen deze mandaten wel op de site van de stad liet zetten, maar niet apart doorgaf aan het Rekenhof blijft ons desondanks een raadsel.

Mandatenspotter

Toch is Geypen niet de enige Mechelse schepen waarbij de mandatenlijst in het Belgisch Staatblad niet helemaal overeenkomt met de lijst op de stedelijke website. Ook bij schepen Siffer (Groen) vonden we een bezoldigd mandaat niet terug. (In het Belgisch Staatsblad staat ‘ondervoorzitter’, maar op de site van Stad Mechelen blijkt dat zowel voor de Raad van Bestuur, als voor het directiecomité te zijn, red.)

En wat dacht je van schepenen Koen Anciaux (Open VLD) en Walter Schroons (CD&V) die hun mandaat bij de politieraad niet op hun aangifte voor het Rekenhof hebben ingevuld? Nochtans vind je ook deze mandaten op het overzicht op de site van Stad Mechelen.

“Het Rekenhof publiceert normaal de mandatenlijsten zoals de aangifteplichtigen die doorsturen, zonder enige wijziging”, kregen we vorig jaar nog bij het Rekenhof te horen. Wie een fout ontdekt in de mandatenlijst kan hiervoor de bewijsstukken opsturen naar het Rekenhof. Een eventuele rechtzetting volgt bij een nieuwe publicatie van de mandatenlijst in het Belgisch Staatsblad. Zo kreeg ook de recente lijst een aantal correcties mee.

Schepen Deleus gaf geen mandaten aan

Met schepen voor ICT Stefaan Deleus (CD&V) valt er een opmerkelijke naam te spotten tussen de mandatarissen die geen mandatenlijst indienden bij het Rekenhof.

“Dat was een vergissing”, bevestigt de schepen. “Ik dacht dat ik mijn mandatenlijst niet opnieuw hoefde in te dienen – zoals dat bij mijn vermogensaangifte het geval was.” Eens de schepen, naar eigen zeggen, zich zijn vergissing realiseerde, was de deadline al verstreken. “Ik heb wel nog een ontvangstbewijs van het Rekenhof, maar voor de publicatie in het Staatsblad was het al te laat.”

Buiten zijn bijkomend mandaat als provincieraadslid is er niks gewijzigd, gaf Deleus nog mee.

De jaarlijkse mandatenlijst is geen kattebelletje. Het is een belangrijk democratisch instrument voor burgers bij het controleren van hun vertegenwoordigers. De vele foutjes en onduidelijkheden moeten er dringend uit. We roepen daarom alle Mechelaars op om te helpen mandaten spotten… 😉


UPDATE 15.08.2018

Ondertussen gaf schepen Koen Anciaux toe dat hij een fout maakte bij zijn aangifte en beloofde dit recht te zetten.

Mooi is dat! Zo komen we weer een stapje dichter bij een transparantere stad…


UPDATE 17.08.2018

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s