TRANSPARANTIE-RAPPORT: welke agendapunten hield het stadsbestuur in juni voor u verborgen?

Het Mechels stadsbestuur houdt heel wat agendapunten van het schepencollege onder de radar. Doorgaans is dat omdat het dossier nog in volle voorbereiding is, klinkt het op de site van de stad. Een vreemd excuus als je weet dat elke Mechelaar op basis van de openbaarheidswetgeving het recht heeft om van bijna* elk agendapunt – én beslissing – een digitaal kopietje te krijgen. Tijdens de maand juni publiceerde het stadsbestuur ruim 4 op 10 agendapunten niet. Het online Mechels magazine As Gau Paust doet dit nu wel, speciaal voor alle Mechelaars, zodat zij weten waarover hun stadsbestuur beslist.

De agenda’s van de Mechelse schepencolleges zijn niet transparant. In juni zette het stadsbestuur minstens 4 op 10 agendapunten niet openbaar op de stedelijke website.

De schepenen Hendrickx (N-VA) en Geypen (Open VLD) laten samen met burgemeester Somers (Open VLD) het minst vaak in hun kaarten kijken. Björn Siffer (Groen) was in juni het transparantste lid van het schepencollege. Al laat ook hij nog 1 op 6 agendapunten niet online verschijnen.

transparantierapport_juni_v2
Het aantal online agendapunten (met korte samenvatting) in juni 2018 per Mechelse stadsbestuurder tegenover het aantal agendapunten dat niet online stond. For the record: in juni was schepen De Nijn nog gewoon van N-VA-signatuur, vandaar zijn gele kleur. We bemerkten ook enkele agendapunten die wel online verschenen, maar niet opgenomen waren op de officiële agenda’s die wij hadden opgevraagd – deze punten zijn niet opgenomen in de data. (Figuur: AGP / data: via Mechelen.be en een openbaarheidsverzoek bij de stad)
transparantierapport_juni_tabel
Overzicht van alle agendapunten van het Mechels college tijdens de maand juni 2018. Schepen Siffer (Groen) is verhoudingsgewijs het meest transparante lid van het College. Toch houdt ook hij nog 1 op 6 agendapunten in het verborgene. Opgelet: het gebruik van percentages bij totalen lager dan 100 zorgt ervoor dat één agendapunt voor meerdere procentpunten staat. (Figuur: AGP / data: via Mechelen.be en een openbaarheidsverzoek bij de stad)

Staalkaartje

Natuurlijk zitten er kleine onderwerpen tussen die niet-online geplaatste agendapunten, maar net zo goed vallen er opmerkelijke dossiers te spotten. En daarvan kun je de bijhorende documenten opnieuw via een eenvoudig openbaarheidsverzoek boven water krijgen. Enkele punten om in de gaten te houden:

 • Een klacht tegen burgemeester bij het Agentschap Binnenlands Bestuur: de kennisname van het antwoord en de opdracht voor bijkomend juridisch advies.
 • Kennisname van de mogelijkheden voor boscompensatie in Mechelen
 • Alle besluiten bij de omgevingsvergunningen (want die vind je helemaal niet terug op het omgevingsloket, red.)
 • Guldendal. Stand van zaken onteigening.
 • RUP Leest Dorp. Aanstelling @TOPO voor opmaken planschaderapport en opnemen bijkomend krediet in budgetwijziging nr. 2/2018
 • Minderwaarden belastingen. Voorstel tot het treffen van een minderwaarde wegens diverse redenen.
 • Binnengebied brandweerkazerne Dageraadstraat. Goedkeuring masterplan en bijdrage voor inrichtingswerken park + kennisname bodemverontreiniging.
 • RUP Spreeuwenhoek. Kennisname advies GD&A-advocaten.

Benieuwd naar het volledige overzicht? Hieronder vind je de ganse lijst met ‘verborgen’ agendapunten van het Mechelse schepencollege voor de maand juni:

At Your Service

De rest van dit jaar gaat het online magazine As Gau Paust op zoek naar alle ‘verborgen’ agendapunten van het Mechels College. Vanaf 2019 moet het stadsbestuur – omwille van het nieuw decreet Lokaal Bestuur – deze agendapunten (met de beslissingen) sowieso online publiceren. Tot zolang blijven tal van interessante thema’s onder de radar. Elke maand zetten wij daarom alle niet-gepubliceerde agendapunten op een rij. Zodat Mechelaars eindelijk een volledig beeld krijgen van de onderwerpen waarover hun stadsbestuur beslist.

Het online magazine As Gau Paust stimuleert actief burgerschap onder Mechelaars. ‘Iedereen Mechelaar’ betekent namelijk ook een zekere betrokkenheid en engagement ten aanzien van onze stad. Dankzij het transparantierapport, met alle ‘verborgen’ agendapunten van het Mechels College, krijgen Mechelaars een nieuw praktisch instrument in handen op weg naar een transparantere stad.


* De uitzonderingen uit het decreet openbaarheid van bestuur – zoals de bescherming van de persoonlijke levenssfeer – blijven uiteraard van tel.


UPDATE 21.08.2018

Een gedachte over “TRANSPARANTIE-RAPPORT: welke agendapunten hield het stadsbestuur in juni voor u verborgen?

 1. Beste AsGauPaust-team,
  Wat geweldig knap dat jullie deze manier vonden om kritisch onderzoek te doen naar zaken van algemeen belang in Mechelen, dat te delen met andere stadsgenoten en actief burgerschap onder Mechelaars te stimuleren !

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s