7 zaken die je als Mechelaar moet gedaan hebben

Nu de zomervakantie op haar laatste benen loopt en de gemeenteraadsverkiezingen stilaan het nieuws overnemen, stelt het Mechels magazine As Gau Paust, op de valreep, nog enkele topactiviteiten voor. Een mini-bucket-list voor Mechelaars met een hart voor hun stad.

Het online magazine As Gau Paust stimuleert actief burgerschap onder Mechelaars. ‘Iedereen Mechelaar’ betekent namelijk ook een zekere betrokkenheid en engagement ten aanzien van onze stad.

#01 Volg de gemeenteraad live

Via YouTube, Twitter of in de Raadzaal zelf. Het kan allemaal in onze Dijlestad. Sommige insiders durven het al eens ‘echt Antwaarps theater’ noemen, maar vooralsnog is dit wel degelijk de lokale hoogmis van onze plaatselijke democratie. Moet je als Mechelaar toch minstens één keer in je leven meegemaakt hebben. Check hier de data.

#02 Doe de WOB

Een openbaarheidsverzoek indienen is van het makkelijkste dat er bestaat: een e-mailtje sturen naar het Mechels stadsbestuur met de vraag om een kopietje van een welbepaald document volstaat. De Wet Openbaarheid van Bestuur – de ‘WOB’ dus – geeft burgers een onschatbaar democratisch wapen in handen. Lees zo de oorspronkelijke documenten erop na en begrijp beter hoe het stadsbestuur beslissingen neemt.

#03 En ga in beroep

Oké, een openbaarheidsverzoek indienen is inderdaad doodeenvoudig, alleen durft Stad Mechelen al eens zo’n aanvraag weigeren. ‘t Is te zeggen: dat gebeurt opmerkelijk vaker dan in andere centrumsteden. Toch heb je daarmee het pleit nog niet verloren. Ga in beroep tegen de beslissing van de stad dankzij de Beroepsinstantie inzake Openbaarheid van Bestuur van de Vlaamse overheid. Gratis bovendien.

#04 Eer artikel 19

En breng, en passant, ook een bezoekje aan de Dossin Kazerne. Het documentatiecentrum over de holocaust doet je nadenken over de mensenrechten. Artikel 19 is ons favoriet rugnummer. En wat is dat van jou?

Je hebt het recht op vrijheid van mening en meningsuiting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er geen vrijheid van meningsuiting. Wie anders dacht of kritisch was tegenover de bezetter werd gestraft. Dat was verboden. Mensen hebben altijd recht op informatie en toegang tot communicatie.

Handleiding NT2, Aanbod Kazerne Dossin

#05 Vraag het aan

Wist je dat 9 van de 10 leden van het huidige College een eigen Twitter-account hebben? Ga in dialoog met het stadsbestuur en stel nog snel de vraag die al zo lang op jouw lippen brandde. Wie geen social media volgt, kan ook gewoon een verzoekschrift indienen bij het stadsbestuur. Dan krijg je binnen de drie maanden geheid een gemotiveerd antwoord terug.

#06 Claim de agenda

Als burger kun je ook zelf een punt op de agenda van de gemeenteraad laten zetten. Maar dan moet je wel minstens 1% van de Mechelaars ouder dan 16 jaar overtuigen van jouw idee. Da’s best doenbaar, want dat zijn ongeveer 700 inwoners. Ga snel handtekeningen verzamelen en dien je voorstel van de burger in.

#07 Zing het Mechels volkslied

Geen Mechelaar die de zinsnede ‘As Gau Paust…’ niet kan aanvullen. Maar wist je dat er ook een gans lied over is gemaakt? Bekende Mechelaar en taalvirtuoos Mark Uytterhoeven schreef de tekst en Günther Neefs zong die heerlijk in. De naam van dit magazine is een eerbetoon aan dit geuzenlied. Want dat is de moraal: Mechels is een wereldtaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s