RAPPORT: Wat vraagt de Mechelse gemeenteraad?

Dat de oppositie veruit de meeste vragen stelde binnen en buiten de gemeenteraad is niet verbazend. Maar ook vanuit de Mechelse coalitie werden de voorbije legislatuur heel wat vragen afgevuurd in de richting van het College. Opvallend daarbij is het contrast tussen de N-VA- en Open VLD-gemeenteraadsleden: waar de ene de forcing voert en de andere opmerkelijk zwijgzaam is.

Het verschil tussen de Mechelse N-VA- en Open VLD-gemeenteraadsleden kan niet groter zijn: waar N-VA-lijsttrekker Freya Perdaens zich bij haar entree in 2016 meteen manifesteerde met een flinke vragendrang, bleef het binnen de Open VLD de ganse legislatuur opvallend stil.

Dat de oppositie met de ruime meerderheid van alle gestelde vragen gaat lopen, is weinig verrassend. Bij dit onderzoek focussen we daarom op de vraagkracht van de huidige gemeenteraadsleden uit de meerderheid en inventariseerden we zowel de vragen die op het eind als buiten de gemeenteraad werden gesteld.

Sois belle

De liberale gemeenteraadsleden Alexander Vandersmissen (fractieleider van de Stadslijst, red.), Fabienne Blavier en Patricia Verbeeck stelden tijdens de voorbije legislatuur amper een vraag aan het Mechels College tijdens de gemeenteraad – erbuiten gebeurde dat zelfs nooit.

Met het hardnekkig afwezige gemeenteraadslid Johan Timmermans had de partij van burgemeester Somers sowieso al iemand in de rangen die geen vragen stelde binnen, noch buiten de gemeenteraad. Ook voormalig schepen van Cultuur en huidig Stadslijst-raadslid Frank Nobels (M+) heeft die twijfelachtige eer. Al kan de man zijn aflopend schepenmandaat enigszins als verzachtende omstandigheid inroepen.

Dan doet Groen, de tweede Stadslijst-partij, het beter. Vooral Patrick Princen liet zich de voorbije jaren gelden. Toch zetelen ook bij de groenen, met Kristof Calvo en Zineb El Boussaadani, twee raadsleden die opmerkelijk zwijgzaam zijn als het op vragen-stellen-in-de-gemeenteraad aankomt.

M+, de derde partij van de Stadslijst, lijkt dan weer halverwege de legislatuur stilgevallen: zo kwam Toon Diependaele de eerste twee jaren met heel wat vragen aanzetten, maar daarna leek zijn bobijntje af. Over het stilzwijgen van Nobels hadden we het eerder al.

Bij de laatste coalitiepartner CD&V redt raadslid Hamid Riffi de meubelen. Maar ook de christendemocraten hebben met Magda Van Loon een raadslid en oud-schepen in de eigen fractie die slechts één vraag stelde aan het College.

Vragenvuur

Dat Freya Perdaens een belangrijke rol zou gaan spelen bij de Mechelse N-VA stond in de sterren – lees: statistieken – geschreven. Na amper een kleine drie jaar in de gemeenteraad (ze verving de uit de gratie gevallen ex-schepen Wim Jorissen begin 2016, red.) heeft ze al de meeste vragen binnen én buiten de gemeenteraad op haar naam binnen de coalitie. Ook haar collega Rita Van Den Bossche en Anne Delvoye maakten flink gebruik van hun vragenrecht. Een opmerkelijk contrast met de Open VLD’ers uit de gemeenteraad. Al vallen Wesley Doms (amper één vraag) en Melikan Kucam (met 4 vragen) binnen de N-VA-fractie eveneens uit de toon.

Hieronder vind je het volledige klassement voor de huidige gemeenteraadsleden. Een rode score staat voor een erg laag aandeel gestelde vragen, groen voor een erg hoog aandeel.

Hoeveel vragen stelde elk gemeenteraadslid? (We maakten de som van de vragen die gesteld werden aan het eind van de gemeenteraad én de schriftelijke vragen die de raadsleden buiten de gemeenteraad aan het College voorlegden. We analyseerden alle vragen tot augustus 2018. Een vraag die hernomen werd bij een volgende zitting hebben we slechts eenmaal geteld. We vonden ook een 14-tal vragen die ‘niet ter inzage’ zijn. Ook deze zijn niet meegeteld, al hebben we uiteraard wel een openbaarheidsverzoek opgestart. Op de bijkomende spreadsheet-bladen vind je de volledige lijst met vragen. Aanvullingen of correcties zijn – zoals steeds – erg welkom.)

Dat de sp.a- en Vlaams Belang-fractie verantwoordelijk zijn voor het leeuwenaandeel van de vragen aan het Mechels College is niet los te zien van hun oppositierol. Maar ook vanuit de coalitiepartij N-VA werden best wel wat vragen gesteld tijdens de voorbije legislatuur. Een opmerkelijk contrast met de andere coalitiegenoten, waar de liberalen zich nauwelijks roerden en er ook bij Groen, M+ en CD&V erg zwijgzame gemeenteraadsleden zetelden.


UPDATE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s