Hoe ‘superdivers’ is Mechelen echt?

Mechelen is een stad van 138 nationaliteiten. Honderdachtendertig: een aantal dat tot de verbeelding spreekt. Ook hét getal waarmee de ‘superdiversiteit’ van onze stad wordt onderstreept. Maar wist je dat heel wat van die nationaliteiten in onze Dijlestad nog geen 10 landgenoten tellen?

Of Mechelen divers is? Geen zinnig mens die daaraan twijfelt. 138 nationaliteiten telt Mechelen, vertelt de stad. Maar de ene nationaliteit is de andere niet. As Gau Paust dook in de bevolkingscijfers en ontdekte dat ondanks die grote variatie er van heel wat nationaliteiten maar een handvol landgenoten rondlopen in Mechelen.

10,5 procent van de Mechelaars heeft een vreemde nationaliteit. Dat zijn 9.072 mensen op een totaal van 86.304 Maneblussers (begin 2018, red.). Da’s iets meer dan bij de VRIND-cluster van centrumsteden, al groeien beide aandelen stilaan naar elkaar (zie grafiek).

evolutieVreemdelingen
Het aandeel vreemdelingen in Mechelen steeg begin 2018 tot 10,5 procent ten opzicht van het totaal aantal inwoners, volgens de bevolkingscijfers van Statbel. Begin 2017 was dat 10,3% en telde Mechelen 126 verschillende vreemde nationaliteiten, valt te lezen in de meest recente integratiemonitor van de Vlaamse overheid. (Bron figuur: Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor Gemeente Mechelen, 2018)

Van de Mechelse vreemdelingen heeft 1 op 5 de Marokkaanse nationaliteit, bijna 1 op 7 is Nederlands en 1 op 12 heeft een Spaanse pas. Samen zijn deze Marokkaanse, Nederlandse en Spaanse Mechelaars goed voor 45 procent van alle vreemdelingen in Mechelen.

Middenmoot

Maar aan de andere kant van het spectrum is het aantal Mechelaars per vreemde nationaliteit heel wat dunner gezaaid. We telden minstens 35 nationaliteiten waarvan er telkens minder dan 10 mensen in Mechelen wonen. Voor de Dominicaanse Republiek, Bénin, Zuid-Korea, Malta, Azerbeidzjan en Israël was dat begin 2018 zelfs maar één enkele persoon. Samengeteld vormen die 35 nationaliteiten bovendien nog geen 2% van het totaal aantal vreemdelingen in Mechelen.

Mechelen blijkt zelfs ietsjes minder ‘superdivers’ te zijn dan verschillende andere centrumsteden. Zo dicht de meest recente integratiemonitor van de Vlaamse overheid Mechelen 126 verschillende vreemde nationaliteiten toe (voor begin 2017 is dat, red.), waarmee de Dijlestad in de middenmoot blijft hangen.

aantalNationaliteiten
Het aantal vreemde nationaliteiten is mogelijks ook wel wat een momentopname. In deze tabel lees je de aantallen uit 2017 per centrumstad volgens de meest recente integratiemonitor van de Vlaamse overheid. (Bron data: Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor, 2018)

Jazeker, Mechelen telt heel wat verschillende nationaliteiten. Toch valt die ‘superdiversiteit’ ook wel wat te relativeren. Bij een aanzienlijk aantal nationaliteiten gaat het bovendien maar om een handvol Mechelaars.


Aantal Indiërs in opmars, Armeniërs zakken weg

De Armeniërs staan niet langer in de top-5 van vreemde nationaliteiten in Mechelen. Op drie jaar tijd telde Statbel er maar liefst 42,4% minder. Daarmee hebben de Armeniërs (281) nu al minder landgenoten dan de Polen (358) en de Roemenen (340) in Mechelen. Nog opvallend is de sterke toename van het aantal Indiërs in onze Dijlestad. In vergelijking met 2015 nam hun aantal toe met 87% tot een totaal van 316 Indische Mechelaars in 2018.

De top-5 van vreemde nationaliteiten in Mechelen:

  1. Marokko: 2.064
  2. Nederland: 1.255
  3. Spanje: 763
  4. Andere landen van Azië (o.a. Syrië): 478
  5. Polen: 358

Bron data: Statbel – het Belgisch statistiekbureau, 2018

Evolutie aantallen per vreemde nationaliteit (uitgezonderd Nederland en Marokko)
Het aantal Spanjaarden – de derde grootste vreemde nationaliteit in Mechelen – klimt gestaag. Voorts valt de plotse stijging op van het aantal mensen uit “andere landen van Azië’. Onder die landen valt onder meer Syrië, waarvan de 400 landgenoten in 2017 nog voor een 4e plek zorgden in de ‘top-5 van vreemde nationaliteiten’ in Mechelen, blijkt uit de integratiemonitor van de Vlaamse overheid. Ook de plotse sprong van het aantal Indiërs in 2018 is opmerkelijk. Niet op de grafiek: het aantal Marokkanen zakte in 3 jaar tijd lichtjes met 4% tot 2.064 mensen, het aantal Nederlanders steeg in diezelfde periode met 8,4% tot een totaal van 1.255 personen. (Bron data: Statbel – het Belgisch statistiekbureau, 2018)

Vreemde nationaliteiten met weinig landgenoten in Mechelen

Hieronder vind je het overzicht van de vreemde nationaliteiten die minder dan 10 landgenoten telden in Mechelen aan het begin van 2018:

NATIONALITEIT AANTAL IN MECHELEN
Nepal

9

Rwanda

9

Slovenië

8

Oostenrijk

8

Letland

8

Andere Landen van Europa

8

Estland

7

Finland

7

Ierland

7

Vietnam

6

Togo

6

Australië

6

Bosnië-Herzegovina

6

Senegal

6

Noorwegen

5

Cuba

5

Luxemburg

4

Zwitserland

3

Libanon

3

Ethiopië

3

Chili

3

Peru

3

Sierra Leone

3

Ex-Unie d. Socialist. Sovjetrep.

2

Mauritius

2

Andere landen van Oceanië

2

Mauritanië

2

Bangladesh

2

Congo-Brazzaville

2

Dominicaanse Republiek

1

Bénin

1

Zuid-Korea

1

Malta

1

Azerbeidzjan

1

Israël

1

Begin 2018 hadden de Dominicaanse Republiek, Bénin, Zuid-Korea, Malta, Azerbeidzjan en Israël allemaal één iets gemeen in Mechelen… (Bron data: Statbel – het Belgisch statistiekbureau, 2018)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s