Liever een verkozene van de meerderheid als buur (dan een verre vriend)

Je kent wel het gezegde dat het goed is voor een stad om ook in Brussel een politicus te hebben rondlopen. Zo wordt tenminste nog eens aan de Heimat gedacht bij het verdelen van de centen. Of zoals Stadslijst-lijstduwer Kristof Calvo het onlangs nog verwoordde in de pers – over zijn lijsttrekker Bart Somers: “Hij doet in Brussel aan politiek, maar in de eerste plaats voor Mechelen.” Een redenering die je misschien ook wel kunt doortrekken voor de lokale verkozenen van de meerderheid. En dan heb je maar beter zo iemand in jouw buurt wonen.

Weet jij of er een verkozene van de nieuwe meerderheid in jouw buurt woont? Voor inwoners van de dorpen Leest of Heffen of de wijk Arsenaal – da’s bijna 1 op 10 van de Mechelaars – is dat alvast niet het geval. Dat blijkt uit een analyse van het Mechels magazine As Gau Paust.

Toch wijkt de verdeling van de 25 verkozenen van de Stadslijst (Open VLD, Groen en M+) statistisch niet af van de verwachte aantallen die we op basis van de bevolkingscijfers per wijk of dorp herberekenden.

meerderheidTabel
We vonden geen enkele verkozene van de nieuwe meerderheid die in Heffen, Leest of Arsenaal woont. Een Fisher Exact Test, waarbij we de geobserveerde aantallen vergeleken met de verwachte aantallen, leverde geen significant resultaat (p>.05) in het softwarepakket R. (Data: AGP en Statbel, België in Cijfers)

Gluren naar de buren

Kijken we meer in detail naar de spreiding over de statistische sectoren, zeg maar ‘de geburen’, van de verkozenen van de meerderheid, dan ziet het plaatje er als volgt uit:

meerderheidKaart
KLIK DOOR OP DE FIGUUR Woont er een verkozene van de meerderheid in jouw buurt? (Blauw: er woont een verkozen Open VLD’er; Groen: er woont een verkozen Groene; Paars: er woont een verkozen M+’er; Turquoise: er woont zowel een verkozen Open VLD’er als een verkozene van Groen; Grijs: hier woont niemand van de verkozen meerderheid)

Adressenboekje

De adressen van de verkozenen haalden we uit openbare bronnen – ja, we hebben dat kiesdrukwerk goed bijgehouden – en kunnen mogelijks verschillen met het effectieve woonadres. Het aantal inwoners per wijk of dorp berekenden we op basis van de bevolkingsaantallen per statistische sector die we opvroegen bij Statbel, het Belgische statistiekbureau. De link tussen het adres en de statistische sector gebeurde aan de hand van Geopunt Vlaanderen en is dus niet noodzakelijk gelijk aan wat een verkozene zelf aangeeft. Om de statistische sector te koppelen aan de wijk of het dorp maakten we gebruik van de kaart op de site van Stad Mechelen.

Wist je trouwens dat ook de algemene spreiding van het aantal gemeenteraadsleden per wijk en dorp statistisch niet afwijkt met wat je zou verwachten op basis van het aantal inwoners voor dezelfde deelgebieden? Al komt er evenmin een raadslid van de oppositie uit het dorp Heffen of de wijk Arsenaal en lijkt het aantal raadsleden uit Mechelen-Noord (amper 4) wat aan de magere kant.

Natuurlijk hebben we niet gezegd dat lokale politici alleen maar naar de eigen buurt kijken. Al zou het in een onbewaakt moment wel eens kunnen gebeuren dat de directe omgeving iets meer tot de verbeelding spreekt van een verkozene dan de andere kant van de stad. Met deze kaart kan elke Mechelaar voortaan verifiëren in welke buurt iemand uit de nieuwe meerderheid woont.

3 gedachtes over “Liever een verkozene van de meerderheid als buur (dan een verre vriend)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s