Gemeenteraad debatteert al jaar niet meer over actualiteit

De Mechelse gemeenteraad lijkt de laatste jaren verre van een forum voor actueel politiek debat. Tijdens de laatste twee jaren van de voorbije legislatuur werd amper bij twee raadszittingen een actualiteitsdebat gehouden. Het laatste actualiteitsdebat dateert al van oktober vorig jaar. Valt er dan over niks meer te debatteren in Mechelen? #dtv

Het begon nochtans best pittig in 2013, bij de start van Somers III. Bij drie op de vier gemeenteraden, tijdens dat eerste jaar, kwam er een actualiteitsdebat aan te pas. In die beginjaren passeerden ook meerdere onderwerpen de revue tijdens één enkele raadszitting.

Debathonger

Maar sinds 2017 is de dash eruit. In 2018 lijkt de debathonger van de gemeenteraadsleden helemaal gestild: al meer dan een jaar zagen de Mechelaars hun verkozenen niet meer debatteren over een actueel onderwerp. Het laatste actualiteitsdebat dat de agenda van de Mechelse gemeenteraad haalde, dateert van 24 oktober 2017 – over het uitstel van de lage-emissiezone (LEZ) was dat.

Overzicht van het aantal onderwerpen per jaar dat een raadslid aanbracht voor een actualiteitsdebat. Er kunnen meerdere onderwerpen aan bod komen tijdens één raadszitting. We haalden de data van de website van Stad Mechelen dankzij de ImportXml-functie van Google Spreadsheets. (Tabel: AGP)

Dat het vooral de oppositie is die de debat-onderwerpen aanreikt, is niet echt een verrassing. Toch werd ook vanuit de huidige meerderheid af en toe een onderwerp aangesneden. Opmerkelijk daarbij: de gemeenteraadsleden van de Mechelse Open VLD van burgemeester Bart Somers schoven zelf nooit een onderwerp naar voren. Eerder bemerkte het magazine As Gau Paust al dat de liberalen uit de Stadslijst-fractie ook erg weinig vragen stelden aan het College. Vanuit de andere Stadslijst-partijen Groen en m+ gebeurde dat wel.


Alle debat-onderwerpen uit de voorbije legislatuur:

Al ruim een jaar houdt de Mechelse gemeenteraad geen actualiteitsdebatten meer. Het jaar daarvoor waren dat er amper twee. Valt er in Mechelen dan over niks meer te debatteren? #dtv

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s