Feiten laten spreken om zo even een kijkje te kunnen nemen in de keuken van de Mechelse politiek. De lezers van het magazine As Gau Paust wisten deze aanpak het voorbije jaar opnieuw te smaken. De top-7 van onze populairste artikels staat bol van de verhalen waar de stad soms haar goede, maar opvallend vaker een mindere kant liet zien.
Bij As Gau Paust is het alle dagen kerstdag, dankzij jouw gratis abonnement.
[7] Stad Mechelen weigerde ten onrechte om plannen Spreeuwenhoek vrij te geven
Dat transparantie de regel is, lijken ze bij Stad Mechelen soms te vergeten. In een arrest schuwt de Raad van State de grote woorden niet en spreekt ronduit over een insinuatie vanuit Stad Mechelen die nergens uit blijkt. Aanleiding was een geweigerd openbaarheidsverzoek van een Mechelaar in het dossier Spreeuwenhoek. Het bewuste arrest leest als een detectiveverhaal. Straf hoe documenten die openbaar horen te zijn, door Stad Mechelen, twee jaar lang in de schemer bleven hangen.
[6] Ziehier: de ‘verborgen agenda’ van het Mechels stadsbestuur
Begin 2017 kraaiden we nog victorie toen burgemeester Bart Somers de collegebeslissingen online liet zetten. Dat was een gevolg van de gezamenlijke oproep van dit magazine en GvA-journalist Sven Van Haezendonck tot een transparanter stadsbestuur. Helaas, het bleek blijdschap om een dooie mus: een latere check van een doordeweekse agenda van het schepencollege liet zien dat slechts de helft van de officiële agendapunten ook werkelijk online stond. Het stadsbestuur houdt de dossiers “die nog in volle voorbereiding zijn” liever buiten beeld. Maar waar Stad Mechelen schijnbaar niet in slaagt, lukt het dit magazine ondertussen wel dankzij de Wet Openbaarheid van Bestuur.
Kijk, daar staat al meteen een ‘verborgen’ agendapunt van het schepencollege in de krant! #Mechelen Interessant toc… twitter.com/i/web/status/1…
—
As Gau Paust (@asgaupaust) August 21, 2018
[5] Kabinetsmedewerker schrijft Wikipedia-artikel over schepen Geypen
Een kabinetsmedewerker van de Mechelse schepen voor Vastgoed Greet Geypen vond er niets beter op dan een uitgebreid Wikipedia-artikel op te starten over zijn chef. De man was naar eigen zeggen al langer geïntrigeerd door het medium. Een bijzondere fascinatie: het gebeurt zelden dat zo glashelder aangetoond wordt dat een Wikipedia-artikel besmet is in de kiem. Volgens de kabinetsmedewerker was de schepen niet op de hoogte. De vragen die we per e-mail aan schepen Geypen stelden, werden door de bewuste medewerker beantwoord.
Wikipedia-artikel over Mechelse schepen komt van eigen kabinetsmedewerker datanews.knack.be/ict/nieuws/wik… https://t.co/H9kLccP3UJ
—
Data News NL (@datanews_nl) April 23, 2018
[4] Comet-site vervuilder dan gedacht
Of het niet een beetje vreemd is dat het brownfieldconvenant pas na het plan-MER en het RUP aan de Mechelaars wordt voorgesteld, vroeg een buurvrouw tijdens een vrij geanimeerde inspraakvergadering over het Comet-project, “want nu zijn het voldongen feiten”. De OVAM-ambtenaar van dienst zei die verwondering te begrijpen. “Ik vond die gevel ook wel iets hebben, maar feit is dat ze weg is.” En dan was er nog die opmerking over een bijkomende verontreiniging van de site.
#OVAM vraagt 50 euro voor een kopie van een bestaand, al gedigitaliseerd bodemonderzoek - een PDF quoi. “Een juridi… twitter.com/i/web/status/1…
—
(bvo) (@agpbvo) September 08, 2018
[3] Echt Antwaarps theater in de Mechelse gemeenteraad
Dat die YouTube-filmpjes van de gemeenteraad voor meer transparantie zorgen, is het minste wat je kunt zeggen: doordat een opnamemicrofoon in de buurt van burgemeester Somers niet volledig uitgeschakeld was tijdens een tijdelijke schorsing, kregen de Mechelaars onbedoeld heel wat meer inzicht in de debatstrategie – en het financieel inzicht – van hun burgervader. Het voelt een beetje alsof je een vlieg bent in de buurt.
[2] RAPPORT: Wat vraagt de Mechelse gemeenteraad?
Dat de oppositie de meeste vragen stelde aan het Mechels College, de voorbije legislatuur, is natuurlijk geen verrassing. Net daarom dat we ons bij dit onderzoek concentreerden op de vragendrang van de coalitiepartijen. En zo ontdekten we een opmerkelijk verschil binnen de meerderheid…
[1] Stad Mechelen raadpleegde op 1 dag de foto’s van alle Mechelaars uit het Rijksregister
Stad Mechelen vroeg op één en dezelfde dag de foto’s op van alle Mechelaars. Een ingreep die volgens het kabinet van schepen voor Burgerzaken Marc Hendrickx louter als een geautomatiseerde update was bedoeld. Een interne mail sprak over het toevoegen van alle foto’s in een lokaal bestand. Maar daar is niks van aan, reageerde het kabinet: “Er wordt geen afzonderlijk bestand aangemaakt.”
De massieve, automatische opvraging van de foto van elke Mechelaar kwam naar buiten dankzij de historiek van raadpl… twitter.com/i/web/status/9…
—
As Gau Paust (@asgaupaust) March 14, 2018
Follow @asgaupaust